12 любопитни факта от миналото на Пловдив - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 любопитни факта от миналото на Пловдив

Времето заличава следите, но има интересни факти от миналото на всяко място, които не заслужават да потънат в забрава. Ето 12 любопитни факта от миналото на Пловдив:

Капана – Квартал Капана носи името си заради многобройните тесни пресичащи се калдъръмени улички, из които човек лесно може да се изгуби. Тук е имало работилници на различни майстори, като много от уличките още носят имента на занаятите (Абаджийска, Златарска). Малка част от Капана се наричала Ески чаршъ – пазарът на вехтошарите. Пожар унищожава Капана изцяло през 1906 г., а голяма част от днешните сгради са в стил сецесион от 1920-30 г.

Замъкът – или Джаковата къща е постройка, която всички разпознават от сериала „Клиника на третия етаж“. Намира се на скала над Античния театър и е построена през 20-те години на миналия век от архитект Стефан Джаков. От кулата й се виждал целият Пловдив като на длан, и до днес „Замъкът“ е един от символите на града.

Дворецът на Бунарджика - Имало е планове (и прието решение) на хълма Бунарджика да бъде построен дворец на княз Фердинанд. Заповедта за строж е отменена от пловдивския кмет Иван Кесяков през 1908 г.

Католическата църква Свети Лудвиг в Пловдив пази саркофага на Княгиня Мария Луиза, съпруга на цар Фердинанд. Самият храм е осветен още през 1861 г. и има впечатляващи резбовани тавани.

Кой е Мамин Кольо? Мамин Кольо е популярен из цяла България градски персонаж, роден в Пловдив през 1896 г. Ерген, той живее със сестра си и майка си, която до края на живота му го нарича „на мама Коленцето“ - откъдето идва и прякорът му. Работи като чертожник в общината, общителен и дружелюбен е. Спретнат и снажен, веселяк и шегобиец, водач на туристически походи и солист на Пловдивското певческо дружество. В последните си години необяснимо за другите се затваря в себе си и отбягва контакти, но в спомените на съвременниците му остава неговият лъчезарен образ.

Кой е Капитан Райчо? (на когото е кръстена известната улица) - Майор Райчо Николов участва в българското опълчение по време на Руско-турската война (1877-78), а след това в армията на Източна Румелия. Макар и произведен в чин майор, по навик го наричат Капитан Райчо или Дядо Райчо. Участва в Съединението, като ден след него е застрелян на коня си точно срещу слънчевия часовник на площад Джумаята. На погребението му присъстват над 20 000 души.

Кой е Мильо? - Една от най-колоритните фигури в Пловдив през 60-те години, кроткият луд с големите уши, който „улавя“ всички градски клюки, за да ги преразказва след това на познати и непознати в Цар-Симеоновата градина или на Главната улица. Рисуван е от Златьо Бояджиев, Христо Стефанов и Йоан Левиев, негова статуя има днес на Главната улица (седнал до стълбите на Каменица, с ръка на ухо).

Градинката зад Природонаучния музей – или Дондуковата градина е първата обществена градина в Пловдив, създадена по идея на княз Александър Дондуков-Корсаков. Имала дъсчена ограда и била отворена от 6 часа сутринта до 19:30 вечерта. Сградата на Природонаучния музей пък помещавала кметството на Пловдив след 1881 г.

Връх Пловдив – това име носи един от най-високите върхове (5050 м) в планината Памир, Таджикистан, изкачен за първи път от пловдивски алпинисти през 1970 г. Осем години по-късно същото име получава и един безименен дотогава връх с височина 4550 м в Монголия.

Столипиново – известният квартал в Пловдив е населен почти изцяло с цигани. През 1889 г. поради епидемия от шарка, Общинският съвет взема решение в тримесечен срок те да се заселят в т.нар. „циганско село“ - тогава на 2 км източно от града. По-късно е наречено Столипиново по името на генерал Аркадий Столипин, временен генерал-губернатор на Източна Румелия (1878-79 г.).

Тунела – Прокопаването на тунела под Трихълмието (Стария град) започва през 1940 г., но поради липса на средства е замразено за доста време. Проектът е завършен чак през 1960 г.

Хисар капия – прочутата порта в днешния Старинен Пловдив е от V-VI век, като от двете й страни е имало четвъртити бойни кули. На три метра под Хисар капия има още по-стара крепост. 

*

Информацията е от книгата "Пловдивска енциклопедия" на Георги Райчевски (издателство "Жанет-45"). В книгата ще откриете още много интересни истории от миналото и настоящето на Пловдив, градски легенди, емблематични сгради и биографии на видни личности, свързани с града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин