12 професии за хора, които обичат да пътуват - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 професии за хора, които обичат да пътуват
Автор: Мария Ангелова
12 професии за хора, които обичат да пътуват
Снимка: Mish Sukharev

Ако си от онези хора, които не могат да се задържат на едно място за повече от 20 дни, или просто имаш нужда да смениш обстановката (и после пак, и после пак...), ето списък с професии, които или включват много пътуване, или могат да се практикуват навсякъде по света. 

Обмисли някое от следните занимания, ако искаш да бъдеш свърхмобилна работна ръка:

1. Преподавател по чужд език. На първо място, разбира се, по английски. На някои места по света дори няма да ти искат сертификат за ниво на езика, но за всеки случай можеш да изкараш документ, който ти позволява преподаване. Така ще можеш да намериш работа на по-престижно и добре платено място.

2. Дипломатически пост. На теория би трябвало да е просто – завършваш Международни икономически отношения и ставаш дипломат, който сменя по три континента на седмица. Реалността при българските дипломатически постове може малко да поспори по въпроса, но и не е нужно да се отказваш още преди да си опитал.

3. Екскурзовод. Предимството е, че като екскурзовод ще можеш да пътуваш до черешката на тортата на екзотиката по света. Недостатъкът – по трасето ще трябва да се разправяш с недоволни от гледката, храната, матрака, кафето, часовата зона и миризмата на камилите туристи.

10069

Прочетете още: 8 начина да вбесите екскурзовод

4. Ски/сърф учител. Лятото на морето, зимата в планината. От Алпите и Австрия до ЧилиБали и Мадагаскар. Това са професии, за тези, които имат нужда от смяна на въздуха минимум два пъти годишно.

5. Внос – износ. Всички се занимават с импорт-експорт, защо не и ти? Все някой ще има нужда от това, което искаш да изнесеш, което пък означава, че трябва да отидеш да уговориш условия и тарифи... а след това идва ред за забавната част!

6. Работа на круизен кораб. И тук действителността не е толкова розова, колкото си я представяш – питай всеки, който вече е работил на круизен кораб (например, прочети нашето интервю с Даниел Младенов, който е бил фризьор на кораб). Но пък няма спор, че ще можеш да обиколиш много нови места, докато си на сушата.

7. Гледане на деца в чужбина. Това е чудесна идея, ако обичаш деца и искаш да усъвършенстваш чужд език. Недостатък е, че ще живееш със семейството, за чиито деца се грижиш, а свободното ти време ще е много ограничено.

8. Учител по йога, танци или друго. Използвай таланта си, споделяй го с други хора по света и получавай пари за това! Ако си добър в нещо, което може да се практикува навсякъде по света, единственото, което трябва да направиш, е да вземеш решение кога и къде заминаваш.

31549

9. Барман. Това е може би най-разпространената професия, практикувана от дългосрочно пътуващите хора. Достатъчно е да имаш работна виза (на някои места минаваш и без това). Предишен опит е предимство, но никак не е задължителен.

10. Стюард(еса). И това е една от онези уж очевидни професии за пътешественици. Събуждаш се в един град, на следващата сутрин - в друг, на третата – в трети. Трябва обаче да си готов за изтощителна работа и дълги смени. Хубавото е, че можеш да ползваш страхотни цени за самолетни билети.

23052

Прочетете още: Как да вбесите стюардеса

11. Уеб дизайнер/копирайтър/програмист на свободна практика. Всъщност каквото-и-да-е на свободна практика. Има купища сайтове, в които фрийлансърите могат да намерят всякаква работа. Можеш да работиш откъдето си поискаш, когато си поискаш. Това би могло да бъде началото на твоя собствен бизнес, който ти позволява да пишеш код от терасата си с гледка към водопадите Игуасу.

12. Травъл блогър. Поддържането на блог за пътуване се превръща от хоби в професия с много усилия. Още повече, ако планираш да се издържаш по този начин. Но никак не е невъзможно. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин