13 невероятни факта за Берлин - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 невероятни факта за Берлин
Автор: Peika.bg
13 невероятни факта за Берлин
Снимка: Unsplash

Берлин е едно от най-емблематичните места за посещение в Европа. Като най-големият град в Германия, Берлин има по нещо за всеки, който реши да го посети. 

Немският град е дом на световноизвестни културни обекти и произведения на изкуството. Научете повече за невероятния Берлин: 

Нощният живот в Берлин има световна репутация

В Берлин можете да намерите безброй барове и заведения. Както се очаква от столицата на страната, в Берлин се провеждат много събития и се гордее с една от най-добрите клубни сцени в света.

Сред многото места за купони в Берлин, най-популярните включват кварталите Warschauer Strasse, Krojzberg и Mitte. Повечето пъбове и клубове работят до 3 часа сутринта. 

Зоологическата градина в Берлин се смята за най-посещаваната зоологическа градина в света

Зоологическата градина в Берлин е дом на над 20 000 животни и 1300 различни вида. Тази зоологическа градина също предлага забавни дейности както за децата, така и за по-възрастните посетители. Зоологическата градина разполага и с аквариум, в който можете да се запознаете и с подводния живот. 

Берлинската телевизионна кула е най-високата сграда в Германия

Известна още като Berlin Fernsehturm, тази кула е с височина 368 метра. Това прави телевизионната кула най-високата сграда в Германия и 3-тата най-висока сграда в целия Европейски съюз. Изграждането ѝ завършва на 3 октомври 1969 г.

Берлинската стена не позволила на западните фашисти да навлязат в Източна Германия

Берлинската стена служи за разделяне на източната и западната част на страната. В своя пик, Берлинската стена силно засегна гражданите на Берлин, тъй като семействата, които живеели от двете страни на стената вече не можели да се виждат. В крайна сметка стената е разрушена през 1990 г., отбелязвайки началото на обединението на Германия.

В Берлин има около 180 музея

В Берлин има около 180 музея, пълни със световноизвестни произведения на изкуството и страхотни исторически артефакти. В определени дни от седмицата повечето музеи предлагат безплатен вход.

Първият безшевен презерватив е изобретен в Берлин

През 1916 г. Юлиус Фром изобретява модерния безшевен презерватив, който бързо набира популярност. Фром добива популярност с този контрацептив, което води до натиск от нацистите върху него да продаде компанията на Херман Гьоринг.

През 1848 г. Берлин забранява пушенето по улиците

В Берлин пушенето на обществени места се счита за незаконно. И до днес забраната за пушене остава, с някои изключения. Берлин е един от малкото градове в Европа, които имат закони за пушенето в баровете.

Най-дългата бирена градина в света се намира в Берлин

Берлин разполага с най-дългата „бирена градина“ в света, която се простира на 2,2 километра. Бирената градина се намира по протежение на Карл-Маркс-Алее, която е между Frankfurter Tor и Strausberger Platz.

Тази зона разполага с 300 пивоварни, които поставят щандове през лятото и по време на някои фестивали. Освен това в района има музика на живо в определени дни. 

Има денонощен магазин на почти всеки ъгъл в Берлин

Концепцията за тези магазини се появява за първи път в Източна Германия. Идеята им е да задоволяват нуждите на работниците, работещи до късно вечер, които не могат да купят стоки от първа необходимост през деня. Днес има денонощни магазини на всеки ъгъл и се считат за съществена част от съвременната култура в Берлин. 

В Берлин живеят около 700 милионери

Към 2019 г. в Германия има над 2000 милионери. Около 700 от тези милионери живеят в град Берлин, където се смята, че най-богатият човек е Ото Байсхайм, а най-богатата жена е Сузане Хана Урсула Клатен.

Проучване от 2015 г. показа, че 1 на всеки 2 берлинчани не е женен

Това проучване заключава, че много от хората в Берлин отказват да се установят в семейния живот. По-младите поколения вярват, че бракът не е необходим за щастлив живот.

Има златни банкомати в Берлин

Разположени в най-луксозните търговски райони на Берлин, можете да намерите истински златни банкомати в квартал Galeries Lafayette. Тези банкомати ви позволяват да теглите златни кюлчета с тегло до 250 грама. 

Можете да наемете цял музей в Берлин

В Берлин има няколко места, които хората могат да наемат за специални събития и поводи. Едно от тези места е музей.

Ако можете да си го позволите, Еврейският музей в Берлин може да бъде нает за няколко часа за събития и партита. Смятан за един от най-важните музеи в Европа, музеят разполага с голяма колекция от изкуство, фотография и литературни произведения, които могат да създадат неповторима атмосферата на вашето събитие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин