14 февруари - Денят на Свети Кирил - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 февруари - Денят на Свети Кирил
Автор: Peika.bg
14 февруари - Денят на Свети Кирил

Вместо да се впускаме в спора Трифон Зарезан или Свети Валентин, ще ви припомним с какво друго важно събитие е свързана датата 14 февруари!

На този ден честваме успението на Свети Кирил. В 10:30 часа, в Двор на кирилицата, в Плиска започва отслужване на молебен. Пред паметника на двамата братя - Св. Св. Кирил и Методий прозвучава разказ за неоценимия принос към славянския свят, а също и похвално слово за Свети Кирил Славянобългарски. Днешния ден не е шоколади, сърца и вино, а възможност да си припомним, че сме народ, който има с какво да се гордее и носи отговорност пред миналото си.

Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхожда от знатното семейство на Лъв и Мария, родом от Солун. Високото положение на бащата и талантите на момчето му отварят вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград. Там Константин учи заедно с децата на византийските царе и боляри, под ръководството на  учения Фотий - бъдещия цариградски патриарх.

В школата Кирил получава прозвището Философ. Назначен е за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. Отегчен от суетата на този свят, Константин бяга тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий. Там двамата братя създават кирилицата и превеждат свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Когато се раждат буквите ни, на които днес пишат всички славянски народи, чувствително са засегнати интересите на латинското духовенство, а битката за отстояване на нашата азбука е огромна. Двамата братя се отправят към Рим, за да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа. За щастие, битката завършва с успех - в името на знанието.

В Рим Константин Философ се разболява тежко. Постриган е в монашество с името Кирил и на 14 февруари 869 година приключва земния си път. Самият папа Адриан извършва погребението му в църквата "Св. Климент Римски". Днес духът на това велико дело е възвеличен в Двора на кирилицата, където гордо се извисяват всички 30 букви на азбуката ни.

Бъдете щастливи, влюбени, но не забравяйте ценностите, които ни правят българи, които ни правят народ! Днес Плиска е пристан на българщината, храм на традициите, но този храм трябва да бъде в сърцето на всеки, който обича и милее за родината си!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин