Българското Косово, сгушено в Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българското Косово, сгушено в Родопите
Автор: Peika.bg
Българското Косово, сгушено в Родопите

​Косово е едно изключително живописно селце, скрито в Родопите.

То е заобиколено от гъсти гори и 4 реки, които минават през махалите му и допринасят още повече за приказния му облик. Селцето се намира на 50 км от Пловдив и на 197 км от София. До него се стига по пътя Асеновград-Смолян. След това трябва да отбиете към балнеоложкия център Нареченски бани, подминавате отбивката за него и след 3 км сте в Косово, където времето буквално е спряло.

Селото е с запазен облик от XVIII-XIX в., като там може да се види типична българска архитектура. В Косово има цели 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

Косово е заселено през XVII в. от преселници от Старо село, което се намира манастира Бяла черква. Разцветът му е около края на XIX в., откогато са и повечето останали до наши дни къщи, но през XX в. селото започва да запада.

Българското Косово, сгушено в Родопите

Черквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес, както и Етнографският музей, който се помещава в Хаджийската къща, са дело на прочутия хаджи Георги Станчовски. Той е майстор на къщите на Куюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Други сгради, които заслужават да им бъде обърнато внимание, са старото училище, параклисите „Св. Неделя“ и „Св. Петър“, воденицата, ковачницата, както и старите къщи, запазени в селото.

Освен красивата природа и автентичната родопска атмосфера в Косово ви очакват изключително гостоприемни хора. Малкото останали жители на селото ще ви разкажат интересни истории и легенди. Ще можете да опитате и от типичните за региона вкусотии като: родопски пататник, качамак, баница, марудник и туршия. В село Косово е приятно през всеки сезон - климатът е мек, а въздухът винаги е изпълнен със свежест!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин