14 интересни факта за Камбоджа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 интересни факта за Камбоджа
Автор: Елена Исаева

Камбоджа е една от най-екзотичните страни в света. Тя предлага много неща на своите посетители – интересна и тотално различна култура от нашата, древна история и вкусна, макар и на места доста странна кухня.

Ето и някои интересни факти за страната, които може би не знаете:

14 интересни факта за Камбоджа
Снимка: pixabay.com

1.Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия с население над 14 милиона души.

2.Столица на кралството е Пном Пен. Тя граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос и на изток с Виетнам.

3.В Камбоджа се намира най-голямото езеро в Югоизточна Азия. Тонле Сап е уникално езеро. През сухия сезон дълбочината му спада до 2 метра, докато през дъждовния достига до 10 метра. В езерото живеят хора, много от които никога не са стъпвали на земята.

4.Камбоджа е най-неизследваната страна в Югоизточна Азия. Там туристите наистина могат да се потопят в живота на древна Азия. Дори и днес в Камбоджа може да се срещне човек, който никога не е гледал телевизия.

5.Камбоджанците и тайландците не се харесват, макар да имат много общи неща. Двете държави също така спорят за будисткия храм Преах Вихеар, който се намира на границата между Камбоджа и Тайланд. Международен съд се включи в спора и призна, че Преах Вихеар принадлежи на Камбоджа. От 2008 година храмът е под закрилата на ЮНЕСКО, което отново възобновява споровете между двете страни, защото той се превръща в по-известна атракция.

14 интересни факта за Камбоджа
Снимка: pixabay.com

6.Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Площта му е 200 квадратни километра. Тук е сниман филм от поредицата „Лара Крофт“ и отново на същото място Ръдиард Киплинг получава вдъхновение и пише известните книги за Маугли.

7.Най-често срещаните митове за Камбоджа са, че там има война и е много опасно. Всички се разхождат с оръжие, убиват хора, има глад и бедност. Всъщност Камбоджа наистина не е богата страна, но тя е толкова плодородна, че трудно някой би останал гладен.

8. В Камбоджа няма никакви сираци.

9.Образованието в страната е по избор. Така че много деца никога не завършват гимназия. Които завършат обаче, получават прилично образование – могат да говорят два или дори пет езика.

10.Кхмерите говорят доста добре английски и френски език.

11.Електроенергията в Камбоджа е много скъпа. Точно поради тази причина Кхмерите използват лед, вместо хладилници и се опитват да ядат предимно пресни храни. Може да се храните спокойно от улиците на страната, храната не е вредна.

12.Висшето образование в Камбоджа е доста скъпо, а често децата в семейството са най-малко три. Младежите са свободни да се образоват във всяка друга страна в света. На завършилите висше образование хора се гледа с голямо уважение и почит.

13.Във всяка една аптека може да откриете бързи тестове за малария.

14.  В река Меконг в Камбоджа се срещат уникални делфини. Учените са открили, че те не плуват в морето, а обитават само река Меконг. Целият научен свят обаче все още не може да си обясни откъде са се появили делфините. За местните делфините са свещени животни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин