Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?
Автор: Peika.bg
Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?

Оживената камбоджанска столица Пном Пен е икономическият и културен център на страната.

Тя е разположена на територия, на която се сливат четири реки и някога са я считали за „Бисера на Индокитай“.

Там се намира позлатеният Кралски дворец, който е едно от най-прекрасните архитектурни постижения в Азия. Построен е на мястото на стара цитадела. То e специално избрано от кралските министри и астролози. Мястото било от огромно значение, тъй като монархът бил смятан за пряк потомък на боговете, а ролята му – да живее и управлява на земята със съдействието на небето. В наши дни там се намира резиденцията на краля на Камбоджа.

Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?

Друго забележително място е храмът Уат Пном, построен през 1372 г., който се явява централната точка на Пном Пен. Според местните вярвания той има силата да сбъдне всяко желание, стига да бъде изречено там.

В навечерието на Китайската Нова година в храма се провеждат интересни ритуали. Тъй като това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар, тържествата традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до 15-ия – когато луната е най-ярка.

Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?

По време на пиршествата всички се обличат в червени дрехи, домовете се украсяват със стихове, изписани върху червена хартия, а на децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове. Този цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет и затова се палят и пръчици – да прогонват злите духове.

Някои източници разкриват, че будизмът е въведен в Камбоджа още през III в., но теравада будизмът е официалната религия на страната от XIII в. (с изключение на периода на Червените кхмери). Днес това е религията, която изповядват 95% от населението.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин