14 причини да обичаме да пътуваме с влак в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
14 причини да обичаме да пътуваме с влак в България
Автор: Габриела Вълчева

Съвременното свръхскоростното развитие на инфраструктурата и появата на поредната магистрала правят придвижването от едно място до друго толкова бързо и лесно, та чак прекалено. Днес всеки друг транспорт в България е предпочитан пред влака именно защото е по-бърз. Както бързи са животите ни, както бързи са желанията и мечтите ни, както бързи са влюбванията и разлюбванията ни. Неусетно губим едно от най-ценните си човешки качества - да се наслаждаваме на пътя.

И както често се случва с бързането, все нещо остава пропуснато. Пропуснали сме случайната среща с непознат, който да ни свали преждевременно от влака за среднощно „Оne man show” в друг град, пропуснали сме онази ужасно забавна история, която да разказваме на внуците си години по-късно, пропуснали сме онези сини очи, с които да ни гледат децата ни след време...

Ето 14 чудесни причини да обичаме да пътуваме с влак в България:

1. Красиво е. Дали ще бъде Подбалканската линия, теснолинейката до Добринище или Искърско дефиле - влакът често минава през недостъпни по друг начин места и разкрива гледки на величествени планини, реки и рекички, скали, ниви и лавандулови полета, пръснати малки къщички, стада диви и домашни животни, старинни мостове и гари, изгреви и залези над широк хоризонт...

5725

Снимка: Булфото

2. Интересно е. Във влака никога не е скучно. Гледката винаги е различна, дори да пътувате по една и съща линия. Цветовете са различни, небето е различно в зависимост от часа, времето, сезона. Пейзажът не е размазано петно, а пищна картина, която позволява един бърз тур през прозореца на влака на Трявна например. И желанието някой ден да се завърнете и да разгледате. Или пък...

3. Приключение! - Спирките на влака са много и относително чести. Особено ако влакът е пътнически, ще откриете места, за които дори не сте знаели, че съществуват. Отклонението от маршрута е не просто възможно, а често задължително преживяване. Всеки може да слезе, където и когато си поиска, и да преживее нещо ново и непланувано.

4. Забавно е. Всъщност, приключението може да се случи и във влака. В него има условия за игри, за свирене на китара или бузуки (или каквото и да е, всъщност), за песни, за танци, за смях, за сълзи дори.

5. Нови и вълнуващи запознанства. Влакът си е една офлайн социална мрежа, в която се събират хора от всякакви места, възрасти, професии, мечти и съдби. Всеки от тях има истории за разказване. 

6. Романтично е. Пътят може да се окаже дълъг и да прекарате с човека до себе си повече време, отколкото през последния месец. В крайна сметка това, което се случи във влака, често си и остава там. Като „влакова легенда“.

31540

Линията в Искърското дефиле при Лютиброд. Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

7. Просторно е. Пространството във влака е доста по-широко от това в автобусите и автомобилите. По пътя винаги можете да станете и да се разтъпчете. Да обходите коридорите, да подишате чист въздух през прозореца и да надникнете в съседните купета, а там пък може да чака поредната влакова изненада.

8. Евтино е. Факт - това е най-евтиният транспорт в България, дори след рязкото падане на цените на бензина.

9. Домашни любимци. И те са добре дошли във влака като равноправни пътници, което се удостоверява с билетче на половин цена, ако заемат цяло едно място.

10. Удобно е. Едно от най-големите предимства - и всеки пътуващ с влак ще ви го каже - е наличието на тоалетна по всяко време. Освен това, ако имате късмет (или връзки с леличката, която продава билети), може да попаднете на място с масичка. А масичките са големи и удобни и побират по няколко шишенца с вода, сок, кафе, плюс големи купчини лекции и книги. Проверено.

31541

ЖП линията от хижа Пещерен дом. Снимка: Нели Апостолова

11. Спокойствие. Няма нищо по-приятно от звука "ту-туф-ту-туф", който, в комбинация с удобните широки седалки.

12. Домашен уют. Във влака има условия за хранене, за четене, за учене, за разговори, за сън, за баня дори - всичко, което можем да правим и у дома. В в по-новите влакове има контакти за зареждане на всичките ви мобилни устройства.

13. Свобода. Просторни лавандулови полета и безкрайно небе, извисяващи се планини със заснежени върхове, тичащи дечица, които махат и се смеят, съвършената тишина на гарите... Няма нищо по-приятно от това да промушиш глава през прозореца и да вдишаш чистия въздух на полето или планината, да се протегнеш и да докоснеш удрящите се в прозорците клонки на дръвчета...

31539

Снимка: Габриела Вълчева

14. Вдъхновяващо е. Удивително е колко истории могат да бъдат написани, колко поезия да бъде изстрадана, колко пейзажи да бъдат нарисувани, колко музика да бъде излята, колко ленти да бъдат изснимани, колко приказки да бъдат разказани. Само в един влак.

Всъщност единствената и най-важна причина да пътуваме с влак в България е, че България е прекрасна, вдъхновяваща и разнообразна и никога не доскучава. А пътуването с влак през нея кара човек да се влюби отново и отново, напомняйки му, че е жив и карайки го да забрави закъде бърза. Така или иначе, все някога ще стигне.

Все пак, както е казал народът - „За всеки влак си има пътници“. Така че - за бързащите винаги има „бърз влак“, а за най-бързащите - „Чайка“.

Вижте още от категория Класации
Коментирай
asdfg, 14.02.2015 | 17:56
Прекрасна статия,поздравления!
Анн, 13.02.2015 | 15:42
Единствено с тоалетната не съм съгласна, да има я, но друг е въпросът кой е толкова смел, за да я използва. Много често тоалетните са меко казано...... разбрахте ме....
Абонирайте се за нашия бюлетин