Хижа Пещерен дом: Съкровищата на Искърското дефиле - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижа Пещерен дом: Съкровищата на Искърското дефиле
Автор: Нели Апостолова

Ако сте пишман туристи, тази дестинация ще ви хареса. Защо? Ами много просто - няма много ходене и всичко хубаво, което може да се види, е на една ръка разстояние.

Докато стигнете до хижа Пещерен дом, която се намира в село Карлуково, ще минете през Искърското дефиле и ще видите много живописни гледки. В Карлуково обаче времето сякаш е спряло. Особено ако идвате с влака. На гарата няма никой, а билет за връщане можете да си купите само и единствено от влака. Затова преди да тръгнете от София, проверете разписанието и за връщане.

Ако сте слезли вече от влака, имате два пътя, по които можете да стигнете до хижата:

1. Кратък: след като гарата остане зад гърба ви, поемата наляво, или в посоката от която сте дошли с влака. Скоро ще видите скали от лявата ви страна, по които трябва да се качите. Затова преминете бързо релсите на влака и започнете изкачване по тясна козя пътечка. Всичко ще ви отнеме около 20 мин.

2. Дълъг: след като гарата остане зад гърба ви, поемете надясно, или в посоката, в която е продължил влакът. На първото разклонение завийте отново надясно и минете под прелеза. Ще започне изкачване по асфалтов път, който ще ви отнеме над 60 минути ходене. Но пък ще минете покрай каменната кариера в Карлуково, а по пътя камионите ще ви направят на бели мечки от вдигнатия прахоляк.

Самата хижа Пещерен дом е построена от Петър Трантеев в цепката на скала. В тази цепка едно време са си изхвърляли непотребните отпадъци, затова решението за строеж точно там е изисквало почистване с алпинисти. Но желанието на Петър Трантееве създало една оригинална постройка - 4етажа в скалата. Първоначално сградата е била използвана за изследване на пещерите в района.

В момента хижата се реновира и много стаи са цялостно обновени - ламинат, латекс по стените, нови дървени легла и гардероби, щори и собствен санитарен възел. Очаква се скоро пускане на кабелна телевизия и безжичен интернет. Има ресторант с вкусна храна, добри порции и нормални цени.

Гледката от цялата хижа е изумителна. Пред вас се разкрива уникална панорама - село Карлуково по билото, река Искър в ниското, влаковата линия и лудницата. Хижата е така построена, че всяка стая е с хубава гледка към панорамата, а не към паркинга.

Пещерен дом е част от 100 национални туристически обекта, така че на рецепция помолете за печат в книжката. Всички са много любезни и сърдечни хора, така че на тръгване ще имате нови приятели.

Какво можете да видите и правите в района:

- пещера Проходна или известна още като Божиите очи

- скална църква "Света Марина"

- Карлуковски манастир "Успение Богородично", който се намира в двора на лудницата

- риболов или палатки на река Искър

- разходка в каньона зад пещера Проходна

- да обиколите всичките над 1400 пещери в района

- образуванието "Провъртеника"

- хижа "Провъртеника".

Местните хора имат едно обяснение защо този район е толкова посещаван и според тях всичко е заради съкровищата, за които се смята, че са заровени в пещерите. Иначе не си обясняват защо толкова хора се завират в тези тъмни, влажни и страшни места. Независимо дали вие сте иманяри или не, ви препоръчвам горещо да разгледате района и сами да проверите.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Охльо Бохльо, 20.09.2013 | 15:13
МНого е красиво в Искърското дефиле, не е за изпускане, ако можете-ходете хора! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин