15 интересни факти за Португалия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факти за Португалия
Автор: Елена Исаева

Португалия може да е малка по територия спрямо повечето от европйеските страни, но пък е пълна с уникални места, които може да посетите, красива природа, богата история, интересна култура и определено ще ви плени още от пръв поглед.

В тази статия ще ви представя няколко факти за Португалия.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

1.     Португалия е най-западната държава в Европа.

2.     Португалия е най-старата национална държава на Иберийския полуостров и една от най-старите в цяла Европа.

3.     Най-западната точка на континентална Европа се намира именно тук и тя е нос Кабо да Рока, който е висок около 150 метра.

4.     Знаехте ли, че реално половината свят някога е принадлежал на Португалия. Това е така, защото тази държава е била един от най-големите колонизатори.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

5.     Португалският език не е официален език само в Португалия, ами в още 8 държави – Бразилия, Кабо Верде, Ангола, Мозамбик, Принсипи, Сао Томе, Екваториална Гвинея и Гвинея Бисау.

6.     Най-старата действаща и до днес книжарница в света се намира в столицата на Португалия – Лисабон. Тя се казва „Бертранд“ и е отворила врати още през 1732 г.

7.     Поругалия е най-големият производител на корк, като изнася около 70% от всички световни запази. За това най-често срещаните сувенири тук са от корк – картички, чанти, портмонета и други.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

8.     Отново страна на рекордите – най-дългият мост в Европа се намира в Лисабон, казва се „Васко да Гама“ и е дълъг 17 км.

9.     Най-старият дипломатически договор в света е подписан между Англия и Португалия през 1373 г. и е в сила и до ден днешен, задължавайки двете държави в да се защитават в случай на война.

10.  Португалия е първата държава, която премахва робството, още през 1761 г - няколко десетилетия преди Великобритания, Франция, Испания и САЩ.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

11.  Футболната звезда Кристиано Роналдо е родом от Португалия, но не от континенталната част ами от един остров, който е португалска територия. Това е приказно красивият остров Мадейра.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

12.  Португалия е запазила оригиналните си граници от 1139 г и до днес.

13.  Знамето на Португалия се състои от националния щит пред жълта армилярна сфера на фона на две вертикални ивици – зелена и червена. Този дизайн официано е приет на 30 юни 1911 г. Зеленият цвят символизира надеждата, а червеният – кръвта на загиналите в името на държавата. Сферата е важен астрономически и навигационен уред за португалските моряци и символизира един от най-важните периоди за Португалия – епохата на Великите географски открития. Националният щит, който се вижда на преден план, е един от най-важните и най-стари символи на Португалия. Той е присъствал в почти всички знамена на държавата.

15 интересни факти за Португалия
Снимка: Елена Исаева

14.  Поради своята отдалеченост от Лисабон и континентална Португалия, през 1978 г. Азорските острови и остров Мадейра са преобразувани в автономни региони със свои собствени правителства.

15.  Известната музика фадо или фаду е традиционна за Португалия, като особенното за нея е, че тя съчетава в себе си самота, тъга, печал, непостижимото, любовна мъка и всякакви подобни тъжни емоции. Този музикален стил се оформя в началото на 19 век. В популярния си вид, този тип музика се изпълнява в малки завдения, тип гостилнички, наречени дом на фаду/фадо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин