Остров Мадейра – земята на вечната пролет - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Автор: Елена Исаева

Екзотичен, красив, шарен и вечно зелен – това е остров Мадейра. Той се намира в Атлантическия океан и е португалска територия.

Островът е едно истинско райско кътче на земята. На него сякаш времето е спряло. Тук душата на човек минава през много различни емоции, всяка от които ще ви накара да копнеете за това малко парче земя, дълго след като го напуснете.

Мадейра предлага за всеки по нещо – почивка на плажа, планински туризъм, дегустация на различни местни напитки и специалитети, возене на тобуган и редица други интересни неща.


Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Снимка: pixabay.com

Едно от най-красивите места на острова е нос Кабо Жирао. Той се издига на 580 метра над морското ниво, като това го прави най-високият нос в Европа и вторият по височина в света. От там се наблюдават едни от най-красивите залези на остров Мадейра. Освен това е страхотно място за романтични разходки. 

Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Снимка: Елена Исаева

Най-високата точка на острова е връх Пико Ауреро – 1810 метра. Това е чудесно място за разходка и планински туризъм. До върха може да се стигне и с автомобил по много добре изграден двулентов път. Горе има астрономическа обсерватория и няколко места, обособени за сядане и почивка. В ясно време гледката от върха е наистина зрелищна. 

Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Снимка: Елена Исаева

Не случайно Мадейра е наричана земята на вечната пролет и вечно зеленият остров. Тук може да се насладите на една много богата феерия от различни цветя и растения, кое от кое по-екзотични. Всяка разходка на този малък остров носи ухание на свежест. Всеки аромат е различен и уникален, и ни пренася в един чуден, цветен свят.

Любопитен футболен факт е, че футболната звезда Кристиано Роналдо е роден на острова – в столицата Фуншал. Градът има страхотно просторно пристанище, на което може да пиете кафе, да четете книга или просто да се любувате на красивата гледка, която се открива към океана. Повечето врати на сгради във Фуншал са изрисувани с различни картини от местни, известни и неизвестни улични художници. Те придават един много артистичен стил на града.

Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Снимка: Елена Исаева

Няма как да се пропусне и една от емблемите на острова, а именно цветните къщички на Сантана. Те са направени от камък и слама и са чудесен декор за красиви и забавни снимки. Покривите им се спускат до земята, което ги прави много скосени отвътре, но за сметка на това са доста интересни и уютни. В повечето от тях се помещават малки магазинчета, в които се продават стоки от местния бит и фолклор, сувенири, традиционни португалски сладкиши и картички с различни изгледи от острова. 

72295 72294

Остров Мадейра е наистина едно приказно място. Тук се сливат различни екзотични неща, които придават допълнителен чар на това райско място. На толкова малко парче земя може да се насладите на океански вълни, красиви залези, гъста и свежа джунгла, планинска прохлада, градска модерност и уникален местен фолклор. Мадейра съчетава модерното с традициите по един толкова естествен начин. От всяка точка на вулканския остров гледките буквално спират дъха ви. Красотата на Мадейра е наслада не само за очите, но и за душата. Всеки посетил тази малка част от света ще копнее да се завърне отново тук. 

Остров Мадейра – земята на вечната пролет
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин