Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)
Автор: Александра Любова
Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)

Известен със своята торта, вино и десния крак на Кристиано Роналдо, португалският остров Мадейра предлага целогодишно приключение. 

Ето какво да видите и правите, докато сте там:

1. Среща с делфини и китове

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)

Край бреговете на Мадейра по всяко време на годината може да наблюдавате китове и делфини.

Има голям шанс да видите най-голямото животно в света, който се гмурка наблизо. Тук можете да срещнете много видове китове и делфини и да се насладите на техните водни атракции.

Вземете шнорхел и скочете зад борда, за да плувате с по-малките китоподобни. Заедно с игриви петнисти делфини и неправилно наречени обикновени делфини (може би най-красивите), ако имате късмет, може да успеете да плувате заедно с по-рядко срещаните делфини Рисо.

2. Архитектура и забележителности

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)

Подкрепен от зелени планини, изваяни градини и диви гори, Фуншал е достатъчен, за да накара бетонните столици по света само да им завидят.

Кокетните редици на ботаническата градина на Мадейра се простират като безкраен басейн над синия океан отдолу. Близката Palace Tropical Garden предлага три слоя екзотични растения, преплетени с изкуство от цял ​​свят. Хиляди зимбабвайски скулптури се помещават тук, заедно с много специална колекция от плочки, подредени по пътеките. 

Насладете се на доминиращата в небето катедрала Sé. Една част е тухлена, друга от бяло измит екстериор създава скромно първо впечатление, но светлият позлатен таван от вътрешната страна рисува много по-великолепна картина.

Попийте атмосферата на острова на фермерския пазар. Не се заблуждавайте от името. Точно толкова привлекателна, колкото ярките плодове и зеленчуци на показ е архитектурата. Създадени от Жоао Родригес, сините плочки на Мадейран украсяват стойките, а пунтерите са засенчени от листните растения отгоре.

3. Следвайте левада през гората

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)

Движейки се през целия остров историческите левади са толкова красиви, че биха смаяли всеки. Тези пешеходни пътеки  са чудесен начин да проучите всички краища на острова пеша. Има много от които да избирате, които ще ви пренесат през различни пейзажи, ще покажат зашеметяваща гледка към морето и ще ви оставят в подножието на падащите води на водопади и на ръба на лазурните лагуни.

Любителите на водопадите трябва да изберат Levada das 25 Fontes, който ще ви отведе на 1000 метра надморска височина до 100 метра висок водопад Risco, който се слива и разделя на различни потоци, тъй като проправя пътя си по скалните пътеки, които е издълбал.

Ако имате време само за една левада, изберете „Левада до Рей“, като тя ще ви разходи през гора Лаурисилва, която е в списъците на ЮНЕСКО. Озаглавена Kings Levada, това определено е път, подходящ за кралски особи. Ще подминете грапави скали, разнообразие от растителен живот и ще се насладите на много видове птици, всички под сенчестия зелен навес на най-голямата оцеляла зона на лавровата гора в света.

4. Погледнете през ръба на една от най-високите скали в Европа

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 1)

Сякаш една от най-високите скали в Европа (и втората по височина в света) не е достатъчно страшна при височина 580 метра, Кабо Гирао е направен още по-вълнуващ с изграждането на Скайуока.

След стръмно изкачване на 6 км до върха можете да преминете през ръба и върху платформата със стъклено дъно, където Атлантическият океан се вижда под краката ви. Тези които са, достатъчно смели да се доверят на този стъклен под, ще бъдат възнаградени с едни от най-красивите гледки на острова. Околните скали разкриват зашеметяващи гледки, които се потапят в морето отдолу.

След това хванете лифта обратно до мястото, където можете да усетите земята под краката си. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин