15 ценни съвета за пътуване в България - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 ценни съвета за пътуване в България
Автор: Мая Джамбазова

България -  погледната в обектива в 360 градусова панорама, е безкрайно красива и в това надали трябва да бъдат убеждавани пътешестващите из нея.

Прекрасните пейзажи се редуват от селища с история и богато минало. Възможностите за отдих в родината са много. Например за един уикенд може да се разходите до туристическите атракции във вашата или в съседната област. А за културно-исторически туризъм да предпочетете старите столици на България – Плиска, Преслав и Велико Търново, както и градчетата, средища на българщината през Възраждането.

За летен морски спомени приласкават плажовете край Каварна и Тюленово. Извивките на планината пък са гостоприемни през цялата година. 

Събрали сме 15 съвета, които ще направят пътуването ви из България още по-вълнуващо и запомнящо се.

1. Ако искате да се насладите на архитектурни шедьоври, посетете Бяла, Русенско; Севлиево и Ловеч. Там ще видите мостовете на Колю Фичето в още много неповторими сгради. 

2. Ако искате да усетите чара на Античността по нашите земи, посетете тракийски обект или римски град. Специално внимание заслужават тракийските паметници като: Мезешката гробница; гробницата при с. Свещари; гробницата „Шушманец“. Сред добре запазените римски градове са Нове, край Свищов; Улпия Еслус при с. Гиген и Никополис ад Иструм при с. Никюп.

3. Сред средновековните обекти, които заслужават внимание са: Шуменската крепост; крепостта Овеч, край Провадия, средновековният град Червен, крепостта „Мезек“. Кулата „Букелон“, край хасковското село Маточина, пък пази в зидарията си монограма на цар Иван Шишман. Ако се загледате в единия от сводовете, ще го откриете. Предизвикваме ви да го направите!

 

15 ценни съвета за пътуване в България
Снимка: Peika.bg

4. Духът на Възраждането може да се усети в десетки селища, стожер на българщината през Предосвобожденската епоха, но най-силно в Копривщица и Котел. В село Узунджово, Хасковско пък ще видите, къде се е провеждал най-големият и известен панаир към края на османската епоха по нашите земи.

5. Ако ви е любопитна епохата на социализма, посетете Димитровград, който през 2017 г. чества 70 год. от създаването си. Той е типичен пример за град, строен през това отминало време. 

6. Не пропускайте да хапнете ястия, характерни за региона, в който сте. Не си заслужава да ядете пица в Странджа, когато можете да се насладите на сарми с кисело зеле и сушени плодове или да отидете в Родопите и да не опитате клин или пататник.

 

15 ценни съвета за пътуване в България
Снимка: Thinkstock/Guliver

7. Ако пътувате с деца, изберете местата, на които те могат да се запознаят с природата. Почти няма дете, което да не обича животните. Затова отидете в природонаучен музей, зоопарк или друг парк с животински видове. Може да разгледате и някои от ботаническите градини в България (Варна по пътя за Златни пясъци, Балчик и пр.).

8. Ако сте на курорт на морето, посетете лунапарк. Ще си припомните детството. Изживяването може да е много романтично, ако половинката ви е до вас. Ако пък сте с деца на море, е истинско приключение.

9. Разгледайте културния календар на града или курорта, в който отивате. Посетете изложба, концерт, театрална или куклена постановка, кинопрожекция. Те ще ви помогнат да се потопите в културния живот на мястото. Препоръчваме ви да не пропускате и многобройните местни фестивали!

 

15 ценни съвета за пътуване в България
Снимка: Photl

10. Купете си храна, напитка или сувенир, който е типичен за мястото, което посещавате. Това може да е вино от Мелник, розово сладко от Казанлък, глинени съдове от Троян и тн.

11. Ако пътувате с автобус или кола не забравяйте тънко одеяло, с което да се завивате, докато спите в превозното средство. Много туристи си носят още възглавнички за врат и превръзки за очи. Това е вашият импровизиран хотел. Направете си го удобен!

12. Ако пътувате със собствен транспорт, винаги проверявайте дали имате винетка и наред ли е всичко със застраховката ви.

15 ценни съвета за пътуване в България

13. Ако искате да си напазарувате лакомства за вкъщи, спрете на място, на което има храна от фермери. Едно такова се намира малко преди Ябланица в посока София, при село Български извор. Там ще откриете кашкавал, луканка, пушен врат, които са от по-малко стопанство. 

14. Преди да пътувате, до което и да е място в България, прочетете за историята му, за да не останете изненадани от местните особености. Вземете си пътеводител или някой приятел-пътешественик! Така ще научите наистина много за обектите, които посещавате. 

15. Никога не се страхувайте да задавате въпроси или да разговаряте с местните. С питане и до Цариград се стига (минимум!)

Прекрасни пътешествия в България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин