Къде можем да изпием най-хубавото кафе в България? - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде можем да изпием най-хубавото кафе в България?
Къде можем да изпием най-хубавото кафе в България?

Градовете с богата история в България, най-често са сгушени в полите на "зеления змей", разделящ страната на две. 

Освен прекрасни забележителности има още една причина да се отбиете в тях. И това е негово величество кафето. Ароматната черна напитка може да отбие от пътя не само царя, но и всеки, който обича да отпива от чаша с кафе и да съзерцава красиваta природа.

Във Велико Търново, Габрово и Копривщица се предлага кафе на пясък в близост до интересни за посещение обекти.

Къде можем да изпием най-хубавото кафе в България?

Велико Търново

Кафе на пясък се може да опитате на Самоводската чаршия в местната "Шекерджийница". Там можете да пробвате бяло сладко, пестил, захарни петлета и захарни зайчета на клечка, сусамки, целувки. В Шекерджийницата всико се прави ръчно и е по стара рецепта. мястото е много по-хубаво от обикновените сладкарници от миналото. То се намира на първия етаж на стара къща и носи атмосферата от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Хубаво еспресо във Велико Търново пък може да изпиете в "Стратилат", отново на Самоводската чаршия, но в другия й край, до статуята на Стефан Стамболов. Осетете също и кафе-сладкарницата до парк "Марно поле", носеща името "Бонжур".

Габрово

Разбира се, кафе с бяло сладко и варен геврек може да опитате в EMO "Етър". Там се вари кафе на пясък, което е известно не само в "българския Манчестър", както някога наричали града на Рачо Ковача, но и в цяла България. Край течащата рекичка, която преминава през "Етъра", може да си починете с чаша ароматно кафе. Цената за посещения на етнографския комплекс е 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и 3 лв. за пенсионери.

Хубаво кафе в Габрово може да пиете и по главната пешеходна улица в центъра на града, къде има и църква, детска площадка, книжарници.

Копривщица

Кафе на пясък може да пиете в местната шекерджийница, намираща се до църквата "Св. Николай", по пътя за къщата на писателя Йордан Йовков. Лакомствата в сладкарницата са от Велико Търново, от местната шекерджийница, която ви препоръчахме по-горе в статията.

 

Къде можем да изпием най-хубавото кафе в България?

Кафе край морето:

Варна

Ароматно кафе може да изпиете буквално на морския бряг. Плажните барове "Кубо" и "Ментол" на Централния плаж предлагат хубаво кафе, а в "Ментол" може да пиете още фрапе и пряно изцена лимонада. "Ментол" работи целогодишно, а "Кубо" само през лятото.

В книжарница "Сиела" във Фестивален и конгресен център - Варна, също предлагат ароматно и ободряващо кафе.

Бургас

В ресторантите и кафенетата край Исторически музей- Бургас може да изпиете прекрасно кафе. В центъра, близо до ул. "Александровска" работят турска закусвалня "Мадо" и ресторант с традиционна българска кухня, които горещо препоръчвам.

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката ни "Стани автор".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Елена, 20.12.2017 | 11:35
Полезна и хубава статия, но с една лека поправка - "Кубо" във Варна работи целогодишно. Коста също е близо до морето и кафето е прекрасно. :)
Мая, 21.08.2017 | 16:42
А в Пловдив ;) Кафенето WEST на Пещерско шосе ..
Абонирайте се за нашия бюлетин