Кафенето за поправки и срещи със съседи - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кафенето за поправки и срещи със съседи
Автор: Мария Ангелова

Ситуация: две източноевропейки (българка и литовка) се опитват да обяснят на един холандец защо им се струва толкова безумно, че вече втори ден вечерят на тъмно заради изгоряла крушка. В техните държави бащите и братята ти разбират от всичко и поправят всичко – от жици и шпакловка до старата лада. Холандецът не проумява.

Един холандец пък се опитва да им обясни защо за крушката трябва да се извика майстор – иначе този човек какво ще работи? И освен това е невъзможно да се разбира от всичко (о, само да не се опита да го обясни на източноевропейските бащи!). Не разбираме.

Този пример няма никаква друга цел освен да покаже, че в Холандия поправянето на развалени вещи и уреди не е много-много на почит. А появата на първото Кафене за поправки се превръща в истинска новина!

Repair Cafe е проект на холандката Мартине Постма, която превръща дома си в Амстердам в работилница за безплатни ремоти.

Идеята е простичка: да бъде място, на което съседите да се срещат, да пият кафе и да обсъждат какво може да се направи с тази счупена кукла/развалена кафемашина/маса без един крак. Посетителите могат да си помагат едни на други (стига да могат), както и да получат помощ от доброволци и да се сдобият с нови умения и с като-нови вещи.

Освен че получават безплатен ремонт, гостите на Кафенето за поправки намаляват отпадъците, което е еко отвсякъде.

Вдъхновена от успеха на проекта си, Мартине основава фондация Repair Cafe и вече подобни кафенета съществуват в 14 държави по света. Сред тях, както можете да предположите, няма източноевропейски държави.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин