16 съвета за пътуване от мъжа, посетил 198 страни - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16 съвета за пътуване от мъжа, посетил 198 страни
16 съвета за пътуване от мъжа, посетил 198 страни
Снимка: garfors.com

Има някои неща, които никога не трябва да забравяме по време на пътуване. Смелият пътешественик Гюнар Гарфош (Gunnar Garfors) научава някои от тях по трудния начин по време на пътуванията си из 198 страни. Част от уроците, които са доказани, изпитани и проверени, той споделя пред Business Insider, за да даде 16 съвета, които е добре всеки пътешественик да има предвид. А след това прочетете и интервюто, което Гюнар даде специално за Peika.bg!

1. Изтеглете пътни карти предварително

Преди да поемете на път, изтеглете необходимите ви карти на мобилния си телефон. Това ще ви спести много пари от такси за роуминг. Освен това вместо да си губите времето в издирване на безплатен wi-fi, може да го посветите на опознаването на ново скъпоценно място.

2. Проучете опциите си за транспорт

Добре е предварително да знаете как може да стигнете от точката на пристигане до първото място, на което ще отидете. Проверете какви възможности за придвижване имате. Дори и да решите просто да вземете такси за по-лесно, разберете колко би ви струвало това. Имайте предвид плаващите цени в много страни.

3. Проверете валутния курс

Разберете какъв е валутният курс и малко повече за валутата и цените на съответната дестинация преди заминаването си. Ако ви се наложи да се пазарите, тази информация ще ви бъде доста полезна.

4. Носете пари в брой

Не разчитайте единствено на кредитни и дебитни карти. Може да попаднете на място, където хартиената банкнота определя всички правила.

5. Разделете парите си

Понякога може да бъдете въвлечени в лоши ситуации. Например - може да станете обект на измама. Дръжте по-голямата част от парите си в безопасен, таен джоб или чанта.

6. Не показвайте купища пари и ценности

Здравият разум обяснява причините защо да не показвате всичко ценно, което имате.

7. Разпечатайте билети, графици, контакти

Има страни, в които няма да ви пуснат без отпечатан билет за връщане или маршрут за престоя ви. В повечето случаи ще ви искат адрес на настаняване. Може да съхраните тази информация на таблета или телефона си, но постоянното показване на тези предмети противоречи на съвет номер 6.  

8. Запомнете правилния адаптер

Помнете, че има страни, в които стандартът за електрически контакти не е като вашия роден. И ако искате да вдъхнете живителни сили на любимата си играчка, ще ви е необходим правилният адаптер.

9. Копие на всичко

В никакъв случай не носете със себе си новаторския си роман, доказване на теореми, разработване на нови формули без да имате копие в дома си или интернет. Има достатъчно приложения, в които може да съхранявате документи, снимки и всичко необходимо в мрежата. Така ще имате достъп до него във всеки един момент, в който имате интернет. Дори и при евентуална кражба на компютъра ви, пак няма да загубите информацията си.

10. Използвайте пътеводител, за да разберете къде да не ходите

По принцип пътеводителите насочват хората към едни и същи места, което води до влошаване на услугата, завишаване на цените и големи тълпи от туристи. Ако търсите това, използвайте пътеводителя по предназначение. Ако не, използвайте го, за да разберете къде да не ходите.

11. Осмелете се да бъдете импулсивни

Колкото повече планове правите, толкова по-малко от тях можете да изпълните. Осмелете се да опитвате нови неща, да намирате нови познати, да дегустирате нещо различно или да участвате в дейности, които не са планирани, или изобщо не подозирате за съществуването им.

12. Яжте местна храна

Сериозно! Едва ли сте отишли чак до Азия, за да ядете европейска и позната храна. Може да откриете колко вкусни са червеите. Най-малкото това ви снабдява с чудесна история за разказване у дома.

13. Определете кой е шефът

Ако пътувате с някого, с който не винаги постигате съгласие, нека всеки от вас бъде шеф в един даден момент. Направете преживяването по-забавно като дадете на шефа шапка, шал, ужасна тениска или нещо друго, което да го отличава. Шефът може да има ограничени правомощия, но той трябва да взема решения за ресторанти, дейности или кой път да поемете. Другият спътник може да има право да наложи вето в екстремни ситуации, ако те наистина не са удобни.

14. Бъдете скромни

Във вашата страна, град или компания може би има смисъл да придавате важност на личността си и да проявявате надменност понякога. Но това няма да ви помогне особено в далечна страна с различна култура. Помислете дали вие самите бихте били мили с някой, който не е мил с вас. Същото важи и за другите хора.

15. Пътувайте само с ръчен багаж

Пътуването само с ръчен багаж е по-гъвкаво и спокойно. Така например, няма да ви се налага да плащате допълнителни такси за свръх тегло на багажа, да ви откажат превоз с автобус, защото багажът ви е твърде голям, да чакате на опашки за куфара си или да го изгубят някъде по света.

16. Отидете на необичайни места

Излезте от рамките на обичайните места за почивка. Не е нужно да се биете със зверове или да летите в космоса, за да намерите необичайно преживяване. Сменете мястото, на което обикновено почивате, сменете типа почивка или начина, по който си почивате. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин