Интервю с човека, обиколил всички държави на света - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интервю с човека, обиколил всички държави на света
Автор: Георги Василев

Той е посетил 5 страни в 5 континента само за 1 ден през 2012 г. През 2013 г. завършва посещаването на всички страни по света, което го прави най-младия хоби пътешественик, който е завършвал това начинание. Името на този човек е Гюнар Гарфош и е родом от Норвегия. Той е президент на международна радио и телевизионна организация, както и смел пътешественик. А сега - отговаря на нашите въпроси:

- Кога и как разбра, че пътешествията са твоето нещо?

- Разбрах го постепенно. Първо - когато със семейството ми отидохме на екскурзия до Англия за една седмица. Тогава съм бил на 12 г. След това отидох на почивка с един приятел и обиколихме много от европейските страни. През 2004 г. с брат ми решихме да посетим някое "различно" място. Отидохме в Казахстан и Киргизстан. Прекарахме си страхотно и решихме да посетим всички страни, които завършват на "стан". До 2008 г. бях посетил 6 от 7 и ми трябваше друга цел. Тогава ме връхлетя идеята, че мога да обиколя всички страни по света. Винаги съм бил любопитен и пътуването винаги ме е привличало. Харесва ми да виждам нови места, да правя нови приятели, да научавам нови неща за различните култури и да откривам себе си в целия този процес. Мисля че сега разбирам света малко по-добре и виждам нещата по различен начин.

- Как предпочиташ да пътуваш?

- Никога не бих могъл да постигна целта си за такова кратко време, ако не бяха самолетите. Мога да призная, че намирам пътуването със самолет за удивително. Само за няколко часа можеш да стигнеш от една страна, от една култура, до друга - съвсем различна и далечна. Въпреки това самолетите не позволяват да преживееш и разбереш дадената държава, така че предпочитам да пътувам в страната и между съседни страни с локален транспорт.

- Пътувал ли си някога с алтернативен транспорт?

- Спомням си едно алтернативно пътуване с автобус в Китай в края на 90-те. Автобусът трябваше да закара мен и приятелката ми от Циндао до Шанхай за 8 часа. Пътувахме 20 часа, без дори да се доближим до Шанахай. Шофьорът на автобуса не се радваше на малкото пътници, за това се върна до Циндао, след като беше карал вече 2 часа, за да качи още пасажери. За съжаление, не успя да събере хора и накрая реши да ни остави на половината път, за да хванем друг автобус. Другият автобус беше пълен с чували с ориз, прасета и много местни хора, които изобщо не говореха английски. С изключение на един, който постоянно казваше, че ме обича. Дотолкова знаеше английски, но изобщо не можеше да преведе фразата, която изричаше. Вторият автобус ни закара до Нантун, северно от Шанхай.
Прегладнели от пътуването цяла нощ, трябваше да хапнем нещо. Минути след това бяхме обградени от поне 20 местни, които безсрамно ни гледаха как ядем. Очевидно никога не бяха виждали бял човек, още по малко бял човек, който яде. Почувствахме се като рок звезди. Оттам трябваше да хванем такси или ферибот, за да стигнем до крайната си дестинация - Шанхай.

- Кои са 5-те най забележителни гледки, на които си се любувал по време на пътуванията си?

- Горящият кратер, наречен "Портите на ада", който се намира в пустинята Каракум в Туркменистан определено е една от най-лудите туристически забележителности, които съм виждал. Само че там няма туристи. Това ми харесва, защото мразя да се редя на опашки.

Не бих изключил и северните брегове на Норвегия от този списък. Планините, водопадите, островите, реките, глетчерите и горите биха оставили всеки без дъх. Разбира се, съм малко субективен тук, защото съм израснал в Северна Норвегия, но не мисля, че някой, който е бил там, не би се съгласил с мен.

Мадагаскар е изумително място. Често го наричат осмият континент, заради уникалния див живот. 90% от животинските и растителни видове, които се срещат там, не могат да се намерят никъде другаде на Земята. Огромният остров има всичко - плажове, пустини, джунгли, планини, гигантски дървета и страхотни ресторанти.

Исландия е уникално разположен остров в Атлантическия океан. Дивият океан сякаш се опитва да разбие острова, на който се намират действащи вулкани, гейзери и горещи извори - все уникални гледки. Ресторантите и нощният живот в Рейкявик са фантастични, особено за такъв малък град.

Кирибати е една от първите държави, които ще изчезнат, щом се повиши нивото на световния океан. Държавата се състои от малки острови. Много малко хора посещават тази държава, която е рай за любителите на плажовете, водата и риболова. Ако не можете да се отпуснете тук, то няма да можете да го направите никъде.

- Разкажи ни интересна история свързана с пътешествията ти до Африка.

- Преди няколко години със сестра ми пътувахме из Африка с малък "Фиат". По чакълестите пътища в планинското кралство Лесото, качихме на стоп трима стопаджии - майка с двете й дъщери. Щом ги оставихме в родното им село, майката ми предложи да взема за жена най-голямата й дъщеря. Бях почти изкушен - момичето беше много красиво и можех да стана вожд на селото… но накрая отказах предложението и продължихме да караме през прохода Сани, известен с най-лошите пътища в света.

- Кога и къде си бил в България?

- За съжаление съм бил само веднъж в София, преди няколко години. Бях с приятели за уикенда, преди конференция в Барселона. Срещнахме много дружелюбни хора и си прекарахме страхотно. Със сигурност знаете как да се забавлявате. Някой ден ще се върна и ще разгледам още от България.

- Градско пътуване или пътуване сред природата?

- И двете, моля. Комбинацията е върхът. Пътуването сред природата през седмицата и градско пътуване през уикенда е перфектната комбинация. Обичам тишината на природата. Тя ми помага да размишлявам. Винаги ме озаряват нови идеи сред природата. Аз съм много социален човек и обичам компанията на хората. Оживена вечер в града с приятна компания, добра храна, музика и питиета също не е за изпускане.

- Стъпвал си в 5 страни, на 5 континента за един ден. Разкажи ни малко повече.

- Ами това е една от моите луди идеи. Бях в Инсанбул и за броени минути преминах от Европа в Азия. Тогава се зачудих колко страни могат да се обиколят с уреден транспорт за един ден? Скоро открих отговора на теория, докато търсих самолетни билети. Но разбира се, всяка теория трябва да се докаже чрез експеримент и на 18 юли 2012 г. обиколих пет страни за един ден.

- Предполагам, че си седял на много пейки. Къде откри пейката с най-добра гледка?

- Имаше една пейка в малка планина, близо до родното ми село Наустдал, където земеделието е главен поминък. На върха на планината има пейка, която гледа към фиордите, планините и малка част от съседния град Фьоде. Страхотна гледка и страхотно място за малко размишления над живота.

Oще за приключенията на Гюнар Гарфош можете да прочете в неговия личен сайт.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин