18 факта за Рим, които може би не знаете - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
18 факта за Рим, които може би не знаете
Автор: Роксара Азими
18 факта за Рим, които може би не знаете

Древна легенда разказва, че Ромул е имал брат близнак, наречен Рем...

Двамата братя били изоставениоще от рождението си в областта, която по-късно става Рим. Една вълчица ги намира и ги отглежда като свои, но когато те пораснали, Ромул и Рем влизат в двубой, големият брат убива малкия и става първият владетел областта, която нарича със своето име – Рим!

Тази история е мит с непотвърдена истинност, но фактите, които ще ви разкрием по-долу, са напълно реални:

"Градът на градовете

1. Рим е известен като "Вечния град" и като "Caput Mundi" което на латински език значи столица на света.

18 факта за Рим, които може би не знаете

2. B началото на четвърти век, римляните са построили пътна мрежа с дължина 85 километра, минаваща през империята. На всяка римска миля (около 1000 крачки) е поставянмаркиращ камък. Чудехте ли се откъде произлиза израза: Всички пътища водят към Рим"?

Символи и суеверия, обичаи и нрави

3. Един от римските талисмани е образът на вълчицата, която се е грижела за братята Ромул и Рем.

4. Змията в римското изкуство и бижутерия се е смятала за пазител на семейството и на семейните ценности. Образът й на много места все още носи същото значение.

18 факта за Рим, които може би не знаете

5. В Рим и в цяла Италия освен страх от числото 13 за нещастно се смята и 17. Обяснението е следното: на гробовете на древните римляни имало надпис VIXI, което в превод значи: Аз живях“или „Животът ми приключи“. А сега обърнете VIXI в римски цифри: VI+XI = 6+11=17.

6. Фасачио (fasacio) представлява сноп пръчки, вързани с червена панделка. Често в емблемата се включва бронзова брадва, която символизира силата и единството на Рим. Италианският фашизъм получава името си именно от този символ. (Случайност? Едва ли!)

7. На Капитолий (едно от седемте хълма на Рим) всяка година по обяд на 21 април специален звънец, наречен Патарина (Patarina), бие в чест на основаването на Рим.

8. В днешен Рим все още съществува закон, който забранява уличните котки да бъдат изгонвани от мястото, на което са родени. Доказателство за спазването му са многото диви котки, които се катерят по стените на Колизеума и спят сред руините на форума. В Ларго де Торе де Аржентина (площад в Рим) можете да видите и котешко светилище сред руините на четирите републикански храма.

18 факта за Рим, които може би не знаете

9. Всяка нощ на дъното на фонтана Ди Треви се хвърлят монети на стойност около 3000 евро. Парите се събират и даряват на Каритас – католическа благотворителна организация, която подпомага социално слаби семейства в Рим.

Няколко чудовищни факта

10. В деня, в който се открива Колизеума, на арената били убити 5000 животни. В пълната история на Колизеума се твърди, че живота си са изгубили повече от 500 000 души и над един милион животни.

11. Стените и таваните на криптата на манастира, разположен на известната Виа Венето, са богато украсени с костите на 4000 монаси капуцини (част от които цели скелети), извадени директно от монументално гробище.

18 факта за Рим, които може би не знаете

12. Наричат паркът в Рим “Парк на чудовищата”, защото сред дърветата и алеите са разпръснати статуи на различни чудати същества.

18 факта за Рим, които може би не знаете

И още...

13. Първият шопинг център в света е построен в Рим от император Траян. На няколко етажа се разполагали магазини за хранителни продукти, подправки и дрехи.

14. Напитката капучино носи името си от цветовете на качулките, носени от монасите на Капуцинския орден –кафяво и млечнобяло.

18 факта за Рим, които може би не знаете

15. Дума "палат" идва от хълма Палатин, където имрератор Август създава традиция на изграждане на дворците на императора.

По времето на древните римляни...

... любов и брак

16. Обичаят с целувката между младоженците в края на церемонията идва още от Древен Рим. Но тогава той имал малко по-друг смисъл. Самата сватба се смятала за договор, а целувката служела като печат.

17. Римските мъже целували жените си по устата в края на деня, но мотивите им съвсем не били толкова романтични. Целувката била проверката на дъха на съпругата – дали тядали не е седяла до масата цял ден, пиейки вино.

... последното сбогом

18. В миналото на погребенията викали клоун, наречен архимим. Неговата задача била да имитира жестовете и поведението на покойния. Дори обличал и дрехите му...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин