Фонтанът Ди Треви в Рим отново е отворен - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фонтанът Ди Треви в Рим отново е отворен
Автор: Peika.bg
Фонтанът Ди Треви в Рим отново е отворен
Снимка: Josep Enric

След като прекара 18 месеца, скрит за реставрация под стъклен мост и заобиколен от скелета, прочутият фонтан Ди Треви в Рим отново ще се покаже на туристите в пълния си блясък.

От 3 ноември бароковата фасада блести на слънцето, почистена от натрупаната през годините мръсотия. А околните исторически сгради изглеждат неподдържани и почти окаяно.

През последните 16 месеца басейнът беше празен, но най-суеверните туристи продължаваха да хвърлят в него монети – традиция, която според поверието осигурява връщане в Рим.

    Научете защо хвърляме монети във фонтана Ди Треви?

Близо 300-годишният фонтан, посещаван от милиони туристит всяка година, се наложи да бъде спешно реставриран, след като през 2012 г. парченца от корниза му започнаха да падат. Оказа се, че само най-спешните ремонти струват повече от 320 000 евро, а отделно са необходими и по-сериозни укрепителни дейности, които общината на Рим не можеше да си позволи. След апел за спонсориране реставрирането на фонтана е финансирано от модната къща на Карл Лагерфелд – Фенди, и струва повече от 2 милион евро.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин