Дубровник - забележителности за начинаещи - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дубровник - забележителности за начинаещи
Автор: Ралица Василева
Дубровник - забележителности за начинаещи

Заобиколен от близо два километра древни стени, пазещ спомени за миналото си величие, Дубровник е от тези градчета, които знаят как да очароват своите посетители. Разходете се из дворците, сред крепостите и по островите, преминете през древните порти, а след залез станете част от нощния живот на хърватския град - защо не с питие на борда на яхта? 

 

Ето ги основните забележителности в Дубровник, от които да започнете своето пътешествие:

Старият град - Старият град е мястото, където ще пожелаете да се изгубите. Безброй тесни улички, малки и големи площади, мраморни улици, църкви, красиви сгради със запазена автентична архитектура и стъпала, водещи към каменните стени на града, откъдето морето ви приветства с цялата си шир. И хиляди лодки по брега, чакащи ви за незабравима разходка.  

617

Улица Страдун (Placa - Stradun) е сърцето на Дубровник. Това е главната улица на града с много заведения и магазини. Сградите тук имат еднаква архитектура, изградени са от камък и са подравнени по височина. Всяка нова сграда в района трябва да спазва тези изисквания, за да бъде запазен стилният облик на пространството. Само в края на улицата на 31 м височина се извисява часовникова кула от XV век, която е един от символите на града.

610

Големият фонтан на Онуфри (Velika Onofrijeva fontana) има 16 страни, на всяка от които има оригинална скулптура на маска, чиято уста е чешма с питейна вода. Това е идеалният начин да се освежите в горещия ден. Фонтанът е построен през XV век от италианския архитект Онуфри дела Кава, който изгражда водоснабдителната система на града. Намира се до портата „Пиле”.

Градските стениЦелият град е заобиколен от защитни стени, простиращи се на цели 2 км в диаметър. Състоят се от 12 укрепления, 15 бастиона и 4 кръгли и ъглови кули. Кулата „Бокар” (Bokar) е била основна за защитата на входната порта „Пиле”. Днес тук се провеждат някои от събитията на Летния фестивал на града. Стените са построени в Средновековието – XIII-XIV век, за да защитават града от нападения. Докато се разхождате сред уникалната им атмосфера, пред вас ще се разкриват невероятни гледки към брега и пристанището.

620

Дворецът Спонза (Sponza) е построен през XVI век, когато е бил предназначен за сграда на митницата и тук се е следяла търговията на стоки. В архитектурата му са съчетани ренесансов и готически стил. Тук се е помещавало първото училище в Дубровник, както и банката и оръжейницата на града. Днес в сградата се съхраняват държавните архиви и много исторически ръкописи.

596

Дворецът на ректора на републиката (Knežev dvor) е построен през XIV век като официално седалище на управляващия републиката. Намира се на улица „Страдун” и в архитектурата му са съчетани готически и бароков стил. В него се помещава Културно-историческият музей. Тук ще видите богати колекции от картини, икони, керамика, мебели, текстил, произведения от стъкло и метал, както и много снимки. 

Доминиканският манастир (Dominikanski samostan) се намира в северната част на Стария град. Изграден е в съчетание от готически и ренесансов стил. Вътре се съхраняват произведения на изкуството на италиански и хърватски автори, а в градината на манастира има все още действащ кладенец от XIV век. 

30560

Францискански манастир - Францисканският манастирски комплекс (Franjevački samostan) се състои от обител, часовникова кула, кладенец от XV век, барокова църква, аптека от XIV век – третата най-стара в света, която функционира и днес, и една от най-големите библиотеки в Хърватия с над 20 000 книги, като 1200 от тях са стари текстови и нотни ръкописи. Изобщо тук има какво да видите и никак няма да ви е скучно. 

602

Крепостта Ловриенац (Lovrijenac) се намира в западната част на града извън градските стени, на 36-метрова стръмна скала, вдадена в морето. Според стари предания, крепостта била построена само за 3 месеца, за да се попречи на венецианците да издигнат своя на същото място. Днес тук се играят много шекспирови пиеси по време на Летния фестивал. 

Крепостта Минчета (Minceta) е главната защитна крепост на Стария град, разположена точно между двете му порти. Датира от XIV век, а през XV век е реконструирана. Тя е най-високата точка на Стария Дубровник и един от символите на града.

Катедралата Свети Влас (Crkva Sv. Vlaha) е издигната през 1716 г. Любопитно е, че предишният храм на това място оцелял от мощното земетресение през 1667 г., но няколко десетилетия по-късно (1706) изгорял до основи. Архитект на катедралата е венецианецът Марино Гропели. На главния олтар има позлатена статуя на свети Влас, изработена от местни майстори през XV век. В едната ръка на светеца има модел на Дубровник, както е изглеждал преди земетресението от 1667 г. Свети Влас (или на хърватски Свети Влахо) е покровител на Дубровник и ежегодно има празненства в чест на светеца. 

612

Остров Локрум (Lokrum) се намира на половин километър от бреговата ивица на Дубровник и зелените му хълмове се забелязват отдалеч. Тук има ботаническа градина с растения от целия свят. Спомените ви от това място ще ухаят на евкалипт. Островът е около 100 м над морското равнище и на върха на хълма му има стара френска крепост, изкачването до която е доста изтощително, но от нея, през клоните на зелените дървета, се прокрадва гледка към бреговете на Дубровник. 

Елафитски острови - Елафити (Elafitski otoci) е островен архипелаг със сух и топъл климат с дълго лято и много кратка зима. Можете да се излежавате с коктейл в ръка под сянката на палмовите дървета. В Елафитските острови влизат Шипан, Лопуд, Колочеп, Дакса, Руда, Мишняк, Яклян, Космеч, Голеч, Църквина, Таян и Олипа. Понякога и остров Локрум се причислява към тях. Името на островите произлиза от гръцки и означава Еленови острови. Тук има и гъсти гори, и просторни плажове. До островите се стига с ферибот от Дубровник, който потегля няколко пъти на ден.

С лифт до планината Сръд - Подарете си това незабравимо преживяване - качване с лифт до планината Сръд (Srd). От височината на върха й пред вас ще се разкрие красива гледка към брега на Дубровник. До Сръд можете да стигнете и с колело, движейки се сред богатата планинската растителност.

592

Разходка с лодка - След дълъг ден из улиците на града разходката с лодка има релаксиращ ефект. Ще видите бреговете на Дубровник от морето, ще минете покрай някои плажове. Можете да вземете лодка от Старото пристанище и да стигнете до Новото или обратно, или да плавате до някой от близките острови. Почувствайте морския вятър в косите си. Пълен напред! 

3658

Летният фестивал - Всяка година от началото на юли до средата на август целият град се превръща в сцена. Танци, музика, опера, балет, театрални представления ви очакват всеки ден. Жителите на Дубровник не се отказват дори когато няма места и тогава предпочитат да гледат от прозорците на домовете си. Всички са поканени, заповядайте и вие!

Плажове в ДубровникКакто централни, така и безброй скрити плажове, където ще намерите уединение. В Дубровник голяма част от тях са каменисти. Плажът Бабин Кук (Babin Kuk) е най-популярен, затова ако искате да бъдете на него, трябва да дойдете рано сутринта, защото след това е невъзможно да намерите свободни места. Има няколко по-малки, живописни плажа в стария град, но са трудно достъпни. На няколко километра южно от града е плажът Плат (Plat) – каменист, достатъчно широк и не толкова населен. 

614

Хапнете морски даровеКалмари, миди, бяла риба, раци, сепия, октопод, скариди, каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате, защото Хърватия се слави с добрите си морски деликатеси, а и местните рибари се стараят те да бъдат наистина пресни. Комбинирайте ги с чаша хубаво вино. Наздраве! Или "Живели!" (Živjeli!) на хърватски.

Опитайте орахняца - традиционен хърватски сладкиш с орехи и е идеален завършек на вкусния обяд или вечеря. Да ви е сладко! 

Магазини в ДубровникПо всички малки улички ще видите сергии със сувенири, подправки, дантели, чай, платове, бижута и каквото още се сетите. Модни магазини за дрехи, обувки и аксесоари ще намерите по улиците в Стария град и, разбира се, на улица „Страдун”. „Доц Керум” (Doc Kerum) е най-големият търговски център в Дубровник, където можете да си купите всичко, включително техника и мебели.

Нощен живот в Дубровник - Латино и джаз клубове, дискотеки с електронна музика, коктейл барове с жива музика, ирландски пъбове - изборът е ваш. Много заведения има в Стария град и по улица „Страдун”, както и по плажовете.

590

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин