Плитвичките езера – кътче от приказките в Хърватия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плитвичките езера – кътче от приказките в Хърватия
Автор: Лия Панайотова
Плитвичките езера – кътче от приказките в Хърватия
Снимка: James

Хърватия е известна със своята прекрасна природа – пищни гори, бели плажове и чиста вода. Това е и причината да бъде една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Тук можете да се насладите на какви ли не природни чудеса, но несъмнено едни от най-впечатляващите са Плитвичките езера, част от културното и природно наследство на ЮНЕСКО. 


Езерата и всички природни чудеса, които можете да видите на това място, се намират в областта Лика, Хърватия и са със статут на национален парк вече 65 години. Въпреки това близо до тях не можете да достигнете с друг транспорт освен пеша по горски пътеки. Липсата на асфалтирани пътища до самите езера в случая може да се разглежда по-скоро като добра хрумка, отколкото като недостатък. Така няма никакъв шанс някой хубав неделен следобед освен на чудната гледка да се полюбувате и на огромна фамилия, дошла с 5-6 коли, маси, шатри, пищящи дечица, викащи майка и пиещи като за последно татковци.

Веднъж стигнете ли до националния парк, ще ви се наложи да заплатите такса между 14 и 50 лв. на човек (има отстъпки за деца и ученици/студенти), в зависимост от сезона. Таксата може да ви се струва солидна, като се има предвид, че става дума за парк, но все пак трябва да знаете, че през активния сезон в нея са включени турове с лодки и панорамни влакчета. Освен това средствата се използват за поддържането на това чудно място, така че ще се убедите, че си струват.

Езерата са оборудвани и с пешеходни маршрути, повечето от които преминават по симпатични дървени мостчета. Общо обиколката на парка отнема 5-6 часа, което само по себе си говори колко чудеса крият Плитвичките езера.

Паркът е уникален със своя шуплест варовик и начините, по които той трансформира околната среда. Върху подводната растителност са образува варовикова кора, която създава естествени бентове. По този начин, реката Корана се прелива в общо 16 стъпаловидни езера, разделени на горни и долни, всички с изумрудена, чиста и съвсем прозрачна вода. Освен на тях, в парка ще можете да се порадвате и на множество водопади, пещери, както и да повървите по течението на ромолящ поток с дължина 4 км. 

Освен изумителни водни и скални образувания паркът притежава завидно богатство от флора и фауна. Най-известният животински представител, обитаващ  дебрите на местността и поставен за емблема на Плитвичките езера, е кафявата мечка. Това обаче не бива да ви притеснява, тъй като ще обикаляте най-вече по добре обособени маршрути. Все пак, близостта на това величествено животно придава известна тръпка на преживяването. 

Плитвичките езера са едно от тези природни чудеса, които не биха могли да бъдат достойно описани нито с думи, нито със снимки. Но открие ли се пред вас възможността да ги посетите лично, със сигурност няма да съжалявате. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин