10 любопитни факта за Хърватия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Хърватия
10 любопитни факта за Хърватия

10 любопитни факта за Хърватия и нейната необикновена съдба!


1. През 1192 г. Ричард Лъвското сърце се спасил от буря в Дубровник и в знак на благодарност дал на гражданите на Дубровник пари, за да изградят своя катедрала.

2. Хърватия твърди, че е родно място на вратовръзката, която била разпространена като моден аксесоар през XVII в. от хърватските войници. Легендата разказва, че момичетата връзвали на хърватските войници вратовръзки във вид на червени кърпи, като символ, който трябвало да ги пази. Хърватската вратовръзка е възприета като моден аксесоар, разпространява се навсякъде по света, и то с оригиналното си име. Думата "cravat" (шалче, което се връзва около врата) произлиза от френската дума "cravate", която означава хърватин, тъй като хърватите са се били в Тридесетгодишната война и са направили популярно носенето на панделка, вързана на възел около врата. 

3. По време на своя престой известният филмов режисьор Алфред Хичкок заявил, че залезът в Задар е най-красивият на света. И до днес тези негови думи се използват като туристическа реклама на града.

4. Торпедото е изобретено през 1860 г. от Иван Люпиш-Лукич - пенсиониран австро-унгарски офицер. Първата фабрика за торпеда се намирала в Риека.

5. През 1936 г. било поставено началото на натуризма на о. Раб, когато крал Едуард VIII от Англия дошъл на острова и с позволението на властите на острова той и неговата свита плували голи в залива Кандарола.

6. Свети Марин - строителен работник от о. Раб, който по-късно се преместил на италианския полуостров, създал Република Сан Марино през 301 г.

7. Фауст Вранчич (1551-1617) - изобретателят на парашута, е хърватин, роден в Шибеник.

8. Иван Вучетич (1858-1925) - откривателят на дактилоскопа (метод за вземане на пръстови отпечатъци от заподозрените в престъпление), е роден в хърватския град Хвар.

9. Най-старите следи от човешко присъствие по хърватските земи са от епохата на палеолита. Едно от най-богатите неандерталски находища в Европа е на неандерталския прачовек в пещерата в Хушняково, край хърватския град Крапина. Археологически останки от палеолита са открити и на други места в Хърватия - Виндия, Ветерница и др.

10. "Вегета" е един от най-известните хърватски брандове и от малко пликче с подправки израсна до голям бизнес, популярен по цял свят. Малцина обаче познават "майката на Вегета" - професор Злата Бартъл. Прочетете още за историята на вегетата.

Източник: Списание Европа 2001. Oще от списанието тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин