Хърватия: Да нощуваш в морски фар - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хърватия: Да нощуваш в морски фар
Автор: Peika.bg

Иска ли ви се да се почувствате като пазачите на фаровете в приказките – да слушате плясъка на вълните нощем, да виждате лунната пътека върху тъмната морска повърхност, да наблюдавате заедно с чайките постоянно променящите се цветове на небето и морето по изгрев и залез... Избягайте от шума и тълпите на града и се потопете в блаженото спокойствие на почивка в морски фар в Хърватия.

Вашият ваканционен фар може да си има старомоден пазач – някой, който вероятно е приел занаята си от баща си и дядо си. Всички 48 фара по крайбрежието на Хърватия са построени между 1800 и 1900 г. от Австро-Унгарската империя и повечето си имат потомствени пазачи и поне една история, която си заслужава да чуете.

Например, през 50-те години на миналия век съпругата на пазача на фара на остров Пришняк (Prišnjak) започнала да ражда преждевременно. Мъжът й я качил на лодката и започнал да гребе към град Муртер, който се намира на съседния остров. Въпреки това не бил достатъчно бърз и жената родила в лодката. Двамата кръстили детето Ядран (на хърватски – Адриатика), а в акта му за раждане като „място на раждане“ е посочено „Пришняк-Муртер“.

Остров Порер (Porer), на който се намира друг фар, в който можете да нощувате, е толкова миниатюрен, че може да бъде обиколен за по-малко от една минута. Водите около него не са подходящи за плуване заради силните течения, но пък в пясъка около острова има останки от десетки лодки и кораби, потънали тук преди столетия заради мощни бури.

Ако изберете фара на остров Вели Рат (Veli Rat), не забравяйте да се вгледате внимателно в стените му. Според легендата в тях са вградени хиляди яйчни белтъци, за да устояват на бурните морски ветрове.

Да замените хотела с фар не означава непременно да се откъснете от цивилизацията изцяло – някои от фаровете, в които се предлагат стаи за нощувка, се намират на полуострови, в близост до градчета, пазари и крайбрежни заведения. Други обаче наистина са на усамотени острови, до които се стига само с частна лодка.

Едно е сигурно - във фаровете обаче винаги е имало някаква романтика, възпята в много стихове.

Морският фар свети и пази
над разпилените морски талази,
над свечереното тихо море,
винаги там е - бди и зове...

(Дора Господинова)

Полезна информация: Фаровете, в които можете да намете стая или апартамент в Хърватия, са общо 11, като цените варират в зависимост от условията и отдалечеността от брега. Някои имат електричество от мрежата на континентална Хърватия, други се захранват със слънчеви панели. Всички мобилните телефони имат обхват, но няма сателитна телевизия. Това едва ли е такава драма, като се има предвид, че сте решили да прекарате отпуската си във фар насред морската шир. В повечето фарове не се предлага храна, но има добре оборудвани кухни. Обикновено можете да наемете фара най-малко за една седмица – от събота до събота.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин