Защо хвърляме монети във фонтана Ди Треви? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо хвърляме монети във фонтана Ди Треви?
Автор: Мария Ангелова
Защо хвърляме монети във фонтана Ди Треви?
Снимка: Josep Enric

Да хвърлиш монета във фонтана Ди Треви е ритуал, без който няма как да мине никое сериозно посещение на Рим. Така де, на никого не му се рискува заради една монета да не се върне във Вечния град.

 

Традицията повелява: застанете ли пред 300-годишния фонтан, обърнете се с гръб и хвърлете през рамо монета във водата. Докато го правите, си намислете желание – което в случая може да е само едно – да се върнете в Рим.

Но как и кога се е появила традицията, която толкова стриктно следваме до днес?

Смята се, че първите, които започват да мятат безотговорно парите си във фонтана Ди Треви, са германските интелектуалци, които пристигат в Рим в края на 18-и век. На сбогуване с града, те хвърляли монета във фонтана, като всъщност повтаряли древен ритуал: поднасянето на дарове, сред които и пари, на божествата, живеещи във водата.

Ритуалът става известен по цял свят през 50-те години на миналия век благодарение на киното и на песни като „Three Coins in The Fountain” (изпълнявана от много изпълнители, включително и Франк Синатра) и “Arrivederci Roma” на Клаудио Вила.

Останалото свършват възраждането на туризма след края на Втората световна война и образът на Ла долче вита, който изкушава хиляди хора да посетят Рим.

Какво става с хвърлените във фонтана монети?

Монетите от фонтана Ди Треви се събират и се предават на благотворителната организация Caritas Diocesana di Roma, която използва средствата за подпомагане на бездомните хора в Рим.

Вижте и любопитно видео, запечатало как крадец влиза посред бял ден във фонтана, мете монети от дъното му с метла и лопата и си ги насипва в джобовете:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин