Неземният Дубровник - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неземният Дубровник
Автор: Мартина Панайотова

Гръцки плажове с кристалносиня вода, италианска архитектура и швейцарски алпийски силуети – възможно ли е да имате всичко това на едно място? Не само е възможно, но и съвсем не е далеч. Дубровник ще ви накара да се чувствате сякаш сте попаднали в рая и ще ви подканя да търчите еуфорично между плажовете, изящните вековни сгради, градините и близките островчета.

Самият Джордж Бърнард Шоу се е почувствал точно така през 1929 г. Докато се чуди по какъв начин да изкаже възхищението си от Дубровник, писателят сътворява може би най-успешния му рекламен слоган: Ако искате да видите рая на Земята, елате в Дубровник.

В миналото Дубровник близо четири века е управляван като свободна държава с име Respublica Ragusina (Рагузка република). По време на нейния връх през 15-ти и 16-ти век дубровнишката таласокрация, основаваща се на морска търговия, е единственият източноадриатически град-държава, и успешно съперничи по мощ и влияние на Венеция и другите италиански морски републики.

Дворецът, който се намира на централния площад, е бил домът на княза. Самата сграда е превърната в музей, като всичко в нея – мебелите, предметите, дори дрехите, е запазено точно каквото е било по онова време. Влезете ли в двореца, все едно сте влезли при самия княз, който е отишъл до другата стая да донесе кафето. Е, при кой точно княз, не съм съвсем сигурна, защото те са се сменяли всеки месец, като предпазна мярка срещу корупция.

И още, когато определеният за управляващ бил избиран, той бил задължен да се премести в двореца и да не излиза навън до края на мандата си. Затова над самата порта в каменната стена е издълбан надпис на латински, който означава нещо от сорта на: "Тук оставяш целия си личен живот и започваш да живееш този на хората".

За историята, могъществото и падението на Дубровник ще ви разкаже всеки местен екскурзовод, ще прочетете във всеки пътеводител за града. Истински ще разберете града обаче, когато се качите на величествената крепостна стена, която огражда целия стар град. Разходите ли се по нея, от една страна ще огледате целия град като на длан - с всички криволичещи улички, архитектурни бижута и къщи с разкошни портокалови градини, а от друга - неземно красивото Адриатическо море с цвят на смарагди.

Може и да не сте знаели досега, но виждате Дубровник много по-често, отколкото си мислите. Градът служиза автентичен сценичен декор на хитовия сериал "Игра на тронове”. Всъщност, Кралски чертог е именно Дубровник.

Макар и древен, градът изобилства от туристически забавления - ресторанти, кафенета и барове. Горещо ви съветвам да посетите някой от рибните ресторанти, като за предпочитане е той да е по-далеч от главните улици. Знаете, че цените обикновено намаляват право пропорционално на отдалечеността от центъра.

Що се отнася до хотелите, бихте могли да отседнете в някой от многото в новия град (на цени от 30-40 евро и нагоре на човек в ниския сезон) или да спестите някоя и друга куна (местната валута) и да отседнете в хотел в прилежащите на Дубровник области, част от Дубровнишката ривиера. Те се намират на разстояние 12-13 км от самия град, но през повечето минава градски транспорт, който ще ви закара в центъра на събитията за броени минути (автобусите минават на 1 час, като през седмицата последният е в 00:00 ч., а през уикенда - в 1:00 часа).

И още нещо, генерално хърватите са изключително гостоприемни и добронамерени хора. Полезен съвет е обаче да не подхващате темата около военните действия от 90-те години на миналия век, защото те още пазят горчивите спомени, за което свидетелстват и някои полуразрушени от бомбандировките сгради, умишлено оставени, за да напомнят на хората какво е било.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Verjinia Ruseva, 17.08.2012 | 18:18
Haresa mi predstavqneto na Dubrovnik!
Абонирайте се за нашия бюлетин