18 от най-опасните вулкани в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
18 от най-опасните вулкани в света
Автор: Елена Исаева

Вулканите винаги са впечатлявали със своята мощ и величие. Пред тях хората имат респект, но в същото време са и привлечени от тяхната мистериозност. Те се формират в продължение на хиляди години. Независимо от степента на опасност на даден вулкан, стига състоянието му да позволява, то, той е превръщан в атракция. Има вулкани, които са достъпни и позволяват да бъдат видяни почти от върха на кратерите.

Изригването на вулканите може да създаде опасности не само в района на изригването. Вулканичната пепел може да бъде голяма заплаха за плавателните средста с реактивни двигатели.

18 от най-опасните вулкани в света
Снимка: Елена Исаева

На нашата планета има около 1 500 вулкана, с около 60 изригвания средногодишно. Най – общата им характеристика е като активни, спящи или загаснали.

В тази статия искам да ви представя някои от най – опасните вулкани на нашата планета.

1.Йелоустоун – супервулкан, намира се в Национален парк Йелоустоун, Калдера, Сащ. Това е гигантски кратер, изключително мощен. На повърхността му има врящи серни извори и изригващи гейзери, които привличат туристите. За супервулканите се знае, че изригват средно веднъж на 100 000 години.

2.Sakurajima, Япония – някога е бил остров, но потоците от лава, при изригването му през 1914 г. са го свързали със сушата. За него казват, че е Везувий на изтока, поради високото му ниво на вулканична дейност.

3.Galeras, Колумбия – намира се близо до границата на Колумбия и Еквадор. Бил е активен в продължение на около 1 млн.години.

4. Nyiragongo, Конго – един от най – активните вулкани в Африка. Съдържа огромно количество лава.

5.Taal Vulcano, Филипини – намира се на филипинския остров Лусон, в средата на езерото Таал. Може да се наблюдава от разстояние, но разбира се не липсват и авантюристи, които се приближават на опасно близко растояние. Той е най – ниският в света – 311 метра н.м.в.

6.Mauna Loa, Хавай – най – големият по площ вулкан в света. Висок е 4170 метра.

7.Везувий, област Кампания, Италия – също един от най – опасните в света. Към момента е достъпен като туристическа атракция, но това не омаловажава опасността от изригване.

8.Котопакси, Еквадор – един от най – високите в света, достигащ до 5897 метра н.м.в. Също е и един от най – активните.

9.Планината Мерапи, наречена още Планината на огъня. Намира се в близост до остров Ява. Един от най – активните вулкани в Индонезия.

10.Новарупта, щата Аляска, САЩ. Изригнал през 1912 г. в рамките на XX век.

11.Фуджи, Япония. Последно изригвал през 1707 г.

12.Сейнт Хелън, САЩ. Мощно изригвал през 1980 г.

13.Агунг, Индонезия.Последно голямо изригване през 1963 г., което е продължило 11 месеца.

14.Попокатепетъл – вторият най – висок вулкан в Северна Америка, на 70 км от Мексико Сити. Най – моощно изригване до момента е имал през 2000 г.

15.Кракатау, Индонезия, който днес вече не съществува.

16.Килауела, Хавайски острови.

18 от най-опасните вулкани в света
Снимка: Елена Исаева

17.Етна, остров Сицилия, Италия. Действащ е, но за сега не е толкова опасен.

18. На Марс се намира най – високият вулкан в Слънчевата система, Олимп. Размерите му са огромни – достига до 27 км над марианската повърхност.

Над 80 % от земната повърхност е вулканична. Вулканичната пепел се превръща в плодородна, но по – добре да не стигаме до нея.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин