Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Автор: Елена Исаева

Италия е една наистина прекрасна страна, която е има всякакви богатства – природни, архитектурни, кулинарни, културни и още много други. Нейната природа е особено интересна, тъй като на своята територия тази европейска страна има цели 4 действащи вулкана – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано.

Определено това са места, които не само вълнуват учените вулканолози, но и всички останали хора, особено тези, които живеят в района на активните вулкани. И четирите вулкана са невероятно красиви и интересни и си заслужава да бъдат посетени.

Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Снимка: Елена Исаева

Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Снимка: Елена Исаева

Вулканът Етна се намира на приказният остров Сицилия, като в подножието му се намират два от най-красивите градове на острова – Таормина и Катания. Той е висок 3357 метра и е изграден от базалтови скали. Първото известно историческо изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр. На 11 март 1669 г. започва най-мощното изригване на вулкана, което трае цели 4 месеца. Загиват над 20 хиляди души, а 50 града са унищожени. Това е било едно наистина ужасяващо о катастрофално изригване. Последното изригване на вулкана беше през 2021 г.

Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Снимка: Елена Исаева

Етна освен място за научни изследвания е и туристически обект и то доста посещаван. До около 1900 m височина води асфалтиран път и има паркинги и различни постройки. След това до височина 2500 m се стига с кабинков лифт. Около 10 000 души годишно посещават този активен вулкан.

Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Снимка: Елена Исаева

Активните вулкани на Италия – Етна, Везувий, Стромболи и Вулкано
Снимка: Елена Исаева

Везувий е не по-малко известен от Етна. В неговите основи се намират градовете Помпей и Хераклион, които са били напълно унищожени от най-мощното и известно изригване на вулкана през 79 г. пр. Хр. Известно е, че в това изригване загива и един много известен учен – Плиний Стари. В наши дни Везувий и Помпей са едни от най-посещаваните дестинации на територията на Италия. Помпей е красив, но призрачен град, запазил се до наши дни под пелена от пепел и лава.

Стромболи е третият активен вулкан в Италия, който се намира на едноименния остров. Населението на острова наброява около 500 души. Понякога е наричан „Фарът на Средиземноморието“, поради неговата постоянна вулканична активност. След дълга вулканична дейност е образувал малък остров, разположен в Тиренско море, на север – от остров Сицилия. Височината му достига до 924 m.

Стромболи е от групата на стратовулканите и има диаметър 5 km. Изграден е от различни скали - трахити, латити и андезити. Започнал е да се формира още в плиоцена като подводен, а по-късно в плейстоцена и холоцена – като наземен вулкан.

В наши дни върхът на вулкана е разрушен, но кратерът с цели 5 гърла е все още активен. Северозападната стена на кратера е разрушена и лавата се излива директно в морето. Вулканът е постоянно активен през последните 2000 години и изхвърля вулканични бомби на различни интервали - от няколко минути до няколко часа.

Вулкано се намира на едноименния остров в Тиренско море. Той се явява връх на подводен вулкан, който се състои от 3 конуса. Височината на вулкана е 499 m. Самият той се намира във фумаролен стадий. По името на острова и едноименния вулкан е наименувано един от типовете вулкански изригвания. В северното подножие на Вулкано се намира градчето Вулкано Порто, което е изходен пункт за изкачването до кратера.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин