Помпей и вкаменените хора на 2000 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Помпей и вкаменените хора на 2000 години

Лас Вегас на античния свят - това е бил Помпей, прочут древноримски курорт, посещаван от високопоставените и богаташите. Още от 6 в. пр.Хр. за елита на Италия е задължение да притежава къща на главната улица в Помпей.

По тази причина градът е пълен с мозайки, фрески, керамика, кухненски съоръжения и други луксозни предмети от онова време. Близо 20 хиляди жители са се радвали на пазар на храни, барове, множество гостилници, няколко театъра, гимнастически салон, акведукти, бани и дори на хотел!

Това продължило, докато през 79 г. сл.Хр. небето не се сринало над главите им. Върхът на планината Везувий изригва и погребва целия град под 18-метров пласт от пепел и пемза. Дотогава никой не е подозирал, че Везувий е действащ вулкан. Селището бива изоставено и сетне забравено. Едва през 18 век градът е преоткрит при разкопки.

За щастие, зданията и личните вещи са останали забележително добре съхранени след близо 2000 години, и то без да изгният под влияние на въздуха и влагата. Всичко това обаче далеч не е най-впечатляващото в Помпей.

По време на разкопките археологът Джузепе Фиорели открива празни пространства и сетне узнава какво представляват те. Той има гениалното хрумване да изпълни празнотите с пластир, което му позволява да възпроизведе до съвършенство предсмъртните пози на жертвите от изгригването. Много често изкривените им лица все още издавали ужаса и страданието им.

Днес във вътрешността на Помпей можете да видите обширни, многоцветни фрески, които представят сцени от римското всекидневие. Най-любопитни за туристите са еротичните рисунки, украсявали стени и подове.

Но гибелта на Помпей оживява току през очите ви най-вече благодарение на фигурите на погребаните под пепелта хора. Сякаш можете да чуете стенанията на хората и да почувствате обездвижващия страх, който ги е потискал, докато валяла гореща пепел и земята се тресяла.

Бледите фигури наподобяват скулптури. Например, малко момченце, паднало на колене и закрило лицето си с шепи. Вероятно стойката му отразява опит да диша, докато смъртоносният дъжд го е погребвал живо. Устата му е отворена, сякаш е искало да заплаче или да изкрещи.

Запазена е и фигурата на бременна жена, легнала по корем и закрила лицето си. Самотна и ужасена, тя е свидетелство на човешкото нещастие.

Полезна информация:Отделете поне три часа за посещението си в Помпей. Поискайте карта на обекта и безплатна брошурка от информационното гише при Порта Марина или при Пиаца Амфитеатро. Следобедните посещения са за предпочитане, тъй като тълпите почват да се разотиват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин