Ловци на призраци: Венеция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловци на призраци: Венеция
Автор: Иванка Могилска
Ловци на призраци: Венеция

Ако искате да видите духове, то със сигурност ще ви се случи. Независимо дали в коридора на собствения ви дом или по улиците на някой непознат град. Разбира се, на някои места е по-лесно, отколкото на други. Във Венеция, например, имате всички шансове, докато бягате от един зловещ призрак, да настъпите друг по опашката, крака, чаршафа или какъвто друг аксесоар си има. 

Писнало ви е от обичайни туристически атракции? Тогава направете нощна обиколка из забележителностите на Венеция, като преди това си плюете три пъти в пазвата за страх.

Започнете с двореца Ка Дарио. Красивата сграда е построена през XV век. Прозорците й гледат към Канале гранде и всички нейни обитатели живеели в разкош и безгрижие. Двеста години по-късно обаче безметежното щастие напуснало двореца. Тогавашният му собственик проклел мястото преди да умре от разбито сърце. Проклятието застига всички следващи собственици на Ка Дарио. Според статистиката двама са убити, трима са изчезнали, а още няколко са се разорили. Както се досещате, стаите на двореца са естественото убежище на нещастните им духове. 

Някои венецианци вярват, че в Ка Дарио е живял и елфът Масариол, който си падал по забавленията, шегите и красивите жени. Затова и само те могат да го видят или да чуят смеха му, докато се разхождат из залите на двореца. 

Площад „Сан Джовани е Паоло” е следващата ви спирка. Площадът успява да съчетае усещането за огромно пространство и изоставеност с много осезаемо клаустрофобично чувство. Причина за това е най-вече огромната църква. Но тя ще бъде най-малкият ви проблем – на този площад си дават среща духовете на тирани, фанатици и обикновени подлеци с власт. Ако сте много настоятелни, ще видите венециански дож, който се разхожда с отрязана глава между краката. Някъде около него ще забележите и призрака на Енрико Дандоло с горещи въглени върху очите – наказание за зверствата, които е вършил по време на кръстоносните походи. В тази компания се подвизава и духът на „тихия” дож Томазо Моджениго с лист хартия, на който пише "Veritas" („Истина”). Той иска само едно – някой да се вслуша в пророчеството му за падането на Венеция. Много е вероятно да се опита да го разкаже и на вас. 

Искате още срещи с отвъдното? Придвижете се до площад „Сан Марко”. Там е царството на Зани – звънар в катедралата. Заради ръста му – цели 2 метра – скелетът му се пази в Музея по естествена история. Звънарят тъгува по своите камбани и понякога духът му се връща на камбанарията на „Сан Марко” и ги бие до съмване. 

Статуята на Сиор Риоба е достоен завършек на нощната ви венецианска обиколка. Братята Риоба дошли във Венеция през XVII век. Построили си дом и поръчали за фасадата му собствените си статуи. Според легендата обаче Риоба е превърнат на статуя от света Магдалина, като наказание за безскрупулните си начинания. Някой гондолиер дори ще успее да ви убеди, че понякога, като докоснете гърдите на статуята, усещаш как бие сърцето на Риоба. 

Ако ви е харесало, можете да продължите да ловите духове и през всички следващи нощи, докато сте във Венеция. Сигурна съм, че ще сте очаровани да се запознаете с духа на китайската любима на Марко Поло, която скочила от прозореца на дома му право в канала. Няма да ви трепне окото при срещата с човека, който носи сърцето си в ръце, а запознанството с призрака на човека, който излиза от Канале Гранде и държи главата на жена си, ще ви бъде много приятно. Първият обикаля площад „Сан Марко”, а за да видите втория, трябва само да се разходите по Канале Гранде около полунощ. 

Туристическите обиколки за лов на духове тепърва набират скорост. Пробвайте ги преди да са станали масово забавление. 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Светла Тонева, 07.04.2013 | 14:52
Какъв коментар повече?Чакам да гледам чудесии,загадки и необясними страхотии
Светла Тонева, 07.04.2013 | 14:50
За съжаление абсолютно нищичко не знам по тези въпроси.Но,уви признавам си,че ме гризе злокобно любопитство!!!
Ogard Vonafets, 07.04.2013 | 09:18
Първо Марк О'Поло. И историята за Енрико Дандоло - Той е отишъл да преговарял с Константинопол за освобождаване на вкараните в затвора без причина там венецианск търговци от венецианския квартал в Констнатинопол. Изваждат му очите и го връщат ослепен. След това е кръстоносният поход в който Венеция превзема Константинопол. Доста кървава победа.
Абонирайте се за нашия бюлетин