Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна
Автор: Елена Исаева
Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна
Снимка: Елена Исаева

Остров Сицилия е едно уникално красиво място, което тотално се различава от останалата част на Италия. Островът има приказен чар, вълнуваша история, богата култура, спиращи дъха гледки, прекрасни градове с много интересна архитектура и будния, чакащ своето време – действащ вулкан Етна.

Катаня е един от най-красивите градове на острова, който има много неща, които да предложи на своите посетители. Основната магия и чар на града обаче, идват от това, че той буквално се намира в сянката на вулкана Етна, което освен, че е чудесно за туризма, е и доста опасно за всички жители на града и околността, тъй като често се случва лава да достига до тях.

Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна
Снимка: Елена Исаева

Катания е втория по големина град на остров Сицилия и предлага няколко много интересни забележителности на своите туристи. На първо място, разбира се, не пропускайте да посетите вулканът Етна. Това е най-големия активен вулкан в Европа и определено си заслужава да отделите цял ден на тази страхотна екскурзия, на която ще се чувствате като един истински приключенец.

Градът е много красив със своята уникална барокова архитектура. Именно заради нея, старата част му част е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За съжаление тук не може да видите средновековни постройки, тъй като през едно много голямо земетресение през 1693 г., градът е бил сринат до основи и напълно изграден след това. След него е построена и главната църква Дуомо, която също е в списъка на ЮНЕСКО. Тя е прекрасна, както отвън, така и отвътре.

Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна
Снимка: Елена Исаева

В Катания не липсват и забавления за всеки, който обича нощния живот. След залез слънце, градът се превръща в един огромен бар на открито, което прави Катания предпочитаоа място от младежите.

Градът е много интересна смесица от няколко различни стила, което му придава допълнителен чар и красота. Тук може да видите следи от гърци, араби, римляни, испанци, маври и нормани.

Друга интересна забележителност, която определено си заслужава да се посети в този красив сицилиански град е замъкът Урсино. В него се помещава и градския музей. Интересна е и сградата на градския университет, особено на факултета по литература, който се помещава в някогашния бенедектински манастир.

Катания, Сицилия – приказна красота в сянката на вулкана Етна
Снимка: Елена Исаева

Катания е една предпочитана дестинация в последните няколко години, защото предлага прекрасни плажове, планински пейзажи и разходки, уникална архитектура, интересна история и разбира се, повече от превъзходна кухня. Сицилианската кухня обаче е доста различна от тази в Италия. Катания се гордее и с няколко свои специалитета, като например аранчино – оризови топки, пълнени с месо, сирене и домати. Не забравяйте да опитате и паста ала нормана – това е сварена паста с доматен сос, пържен патладжан, рикота и пресен босилек. Лятно време пък може да се разхладите с гранита – леден десерт от захар, лед и овкусена с плодове, бадеми и други.

В този красив сицилиански град определено няма да скучаете. Всяко кътче в него е уникално, има своя пленителен чар и ще се настани дълбоко в душата ви. Катания е приказка, която не трябва само да прочетете, ами и сами да изживеете. Определено си заслужава.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин