Ното – бароковото бижу на Сицилия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ното – бароковото бижу на Сицилия
Автор: Елена Исаева

Някъде там, в югоизточната част на красивия остров Сицилия, се намира едно истинско архитектурно чудо в стил барок – град Ното. Той се издига на едва 152 метра над морското ниво, но е повече от уникален.

Градът не е никак голям, а центърът му е доста компактен. Заради невероятно красивата си архитектура, Ното е под егидата на ЮНЕСКО от 2002 г. Това малко сицилианско градче не е толкова посещавано от туристи, за разлика от другите на острова, като Таормина, Катаня и Палермо. Може би благодарение на това се е запазило така спокойно и чисто. Тук може да се разходите в красивия и просторен център, без да се притеснявате, че ще се бутате в тълпа от туристи. Освен това може да си направите чудесни снимки, без да се чудите как да изрежете заобикалящите ви хора. Златистожълтият цвят на сградите в централната част на града дава усещането, че те излъчват своя собствена светлина.

В сърцето на Ното, кацнала на върха на красиво и доста широко стълбище се намира катедралата на града, а точно срещу нея е разположена камбанарията на църкавата Сан Карло. Именно стълбището на тази красива камбанария ще ви отведе до малка панорамна площадка, от която ще имате поглед към града от високо.

 

Ното – бароковото бижу на Сицилия
Снимка: Елена Исаева

Един много впечатляващ и любопитен факт за града е, че той е построен изцяло наново след опустошителното земетресение от 1693 г., което срива Ното до основи. Били са необходими около 10 години за да се реставрира напълно най-голямата катедрала в града. Всички улици в Ното са с ориентация изток-запад, за да може през по-голямата част от деня да са обляни в слънчеви лъчи.

Препоръчвам не просто да разгледате града за 2-3 часа, ами ако имате възможност да останете да спите там поне една нощувка. Вечерно време градът е осветен с хиляди светлинки и наистина е много красив за разходка.

Главната улица на града се казва Корсо Виторио Емануеле и започва от внушителната Порта Реале, която е построена през 19 век и се явява като вход на градчето. Разхождайки се по улиците на Ното ще имате чувството, че се намирате в някоя приказка. Градът условно е разделен на южна и северна част, като някога южната е била отредена за по-богатата част на населението, а северната, съответно за по-бедната. 

Ното – бароковото бижу на Сицилия
Снимка: wikipedia.org

В центъра на Ното също така се намира сградата на кметството, която някога е била дворец. Тя е построена в неокласически стил през 1746 г и достроена през 1830 г. Реставрирана е само веднъж през 1956г. и то само част от интериора на втория етаж.

 

Ното – бароковото бижу на Сицилия
Снимка: wikipedia.org

Град Ното е един приказен музей на открито. Това е и неговият чар – красивите барокови сгради, обляни в слънчева светлина. Това малко сицилианско градче е съхранило своя ренесансов стил. Ното ще ви впечатли не само със своите величествено красиви сгради, но и със спокойствие, чистота, подреденост и романтика. Тук може да забавите ход, да забравите за забързаното си ежедневие и да позволите на града да ви очарова и пренесе в една красива барокова приказка, от която няма да искате да излезете.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин