Леобен – спокойствие в полите на Алпите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Автор: Елена Исаева

Леобен е малък австрийски град, разположен в провинция Щирия. Градът се намира на около три часа път с влак от столицата Виена.

Няма директен влак, трябва да се направи поне едно прекачване, а понякога и две, зависи от времето на деня, в което пътувате. Леобен не е включен в нито една туристическа програма за Австрия и това е наистина много жалко. До някъде обаче, градът се е съхранил, такъв какъвто е, може би точно заради това.

Това сравнително малко градче е наистина уникално. За мен е друга Австрия, дори бих казала друг свят. Тук живеят само австрийци, изключение правят студентите, които учат в града. Леобен е известен предимно с това, че е университетски град. Тук идва да учат или на специализация студенти от цял свят. В града има минен университет, който е специализиран в твърдите изкопаеми горива и предлага много възможности за изследвания и работа по различни научни проекти.

Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Снимка: Елена Исаева
 

През това спретнато приказно градче минава река Мур, която прави изключително красиви меандри. Над нея има няколко моста в града, от които се разкриват страхотни гледки. В този район реката е много чиста, тъй като в близост няма заводи, които да замърсяват водоема. Около реката има изградени алеи, които са много подходящи за разходка, тичане или каране на велосипед.

Централният площад на града е много голям и сградите, които го оформят са с доста интересни фасади. Тук може да се насладите на чаша ароматно кафе, в някое от двете заведения на открито, като абсолютно навсякъде на площада има безплатен интернет. В града не липсват и църкви, с типичната австрийска архитектура.

Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Снимка: Елена Исаева
 

В централната част на града, ще откриете само два мола и то не толкова големи, колкото си мислите. В тях обаче има интересни магазинчета с всякакви стоки за дома и подаръци, дрехи, книги и, разбира се, заведения за бързо хранене.

Градът е много спокоен и подреден, навсякъде има градинки и паркове, които са перфектно поддържани, типично по австрийски. На няколко места в Леобен има възможност да погледнете града от високо. Едно от тези места е бялата кула, във формата на гъбка, която е част от средновековна порта.

Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Снимка: Елена Исаева
 

До върха се стига с малко остъклено асансьорче, а най-горе има малко кафене на открито, от което се разкрива 360 градусова панорама към града и планината. 

Доста интересен тук е и Коледният базар всяка година. Той започва около средата на месец декември. Целият център се превръща в работилничката на Дядо Коледа. В павилионите, тип къщички, се предлагат различни местни специалитети, ръчно изработени коледни играчки, украси, сувенири, картички и всякакви други интересни неща. В края на площада винаги има виенско колело, което е украсено с множество светлинки.

Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Снимка: Елена Исаева

 

За самия базар се пуска и коледно влакче, на което може да се качите за туристическа обиколка на градчето. Светлинното шоу, което се прожектира по сградите на централната част е наистина впечатляващо. Но най-красиво и интересно си остава коледното дръвче. То се украсява още в началото на месец декември, като на всеки кръгъл час след 17 часа местно време, по него има светлинно и музикално шоу, с различни празнични песни. 

 Леобен е една приказка, един малък чаровен град, който завинаги остава в душата на човек.

Леобен – спокойствие в полите на Алпите
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин