19 неизвестни факта за Китай - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
19 неизвестни факта за Китай
19 неизвестни факта за Китай

Колко голяма страна е Китай и колко малко знаем за нея! В следващия списък, съсътавен от вестник Дейли Телеграф, ще ви срещнем с удивителни факти за втората най-голяма нация в света.


1. Веднъж вождът Мао решил да унижи Никита Хрушчов, като му насрочи среща в плувен басейн. Мао знаел, че руският водач не можел да плува и се държи над водата със спасителен пояс. Накрая Хрушчов просто седнал на ръба на басейна и си поплацикал краката. По-късно Мао споделил на лекаря си, че с това целял да ужили самочувствието на Хрушчов.

2. Сладоледът е изобретен в Китай около 2000 години преди Христа. Първият сладолед се правел от мляко и ориз, омесени в сняг.

3. Въпреки размерите си Китай се побира в една единствена часова зона.

4. Страхът покрай силното замърсяване на въздуха в китайските градове подтиква произвеждането на кутийки със свеж въздух, струващи по пет юан парчето. Асортиментът включва “Натурален тибетски”, “Революционен от Яах’ан” и “Постиндустриален Тайван

5. По времето на династията Тан се е очаквало всеки добре образован човек да приветства и изпраща събеседниците си с къси импровизирани стихотворения.

6. Кетчупът произхожда от Китай като добавка за риба, наричана “ке-цяп”.

7. Китай е признат (включително и от президента на ФИФА Сеп Блатер) за родно място на футбола. Между 300 и 400 години преди Христа се е зародила играта “кую” - “ритане на топка с крак”.

8. Броят на християните в Китай (около 54 милиона) надвишава броя им в Италия (47 милиона) - Китай е на път да се превърне в държавата с най-многобройно християнско население в света.

9. Консумацията на кучешко месо в Китай намалява и днес повечето китайци предпочитат да ползват кучетата и котките само като домашни любимци. Обаче змиите още се считат за вкусотия!

10. Ежедневно в Китай се изяждат около 1,7 милиона прасета.

11. Китайците в Хонг Конг излизат в отпуск, за да пометат на гробовете на предците си. По време на празника Цин Мин общината удвоява броя на автобусите, за да смогне на наплива към крайградските гробища.

12. Нерядко хотелите и търговските центрове нямат 13-и етаж, а табелите на колите и телефонните номера често отбягват числото четири. Суеверието и вълшебството на числата са твърде важни в китайската култура.

13. По обичай китайките носят червено на сватбата си - цвета на късмета. За тях бялото символизира смъртта.

14. Един на всеки петима души на планетата е китаец.

15. Китайците биват подтиквани да пестят кибритените си клечки, за да опазят ресурсите на планетата. Всяка година там се произвеждат около 80 милиона кибрита!

16. Разплодителният пероид на пандата трае между два и три дни. Щом се чифтосат, женските пропъждат мъжките от територията си и отглеждат малките си самостоятелно.

17. Преди смъртта й през декември 2012 г. Яо Дефен беше най-високата жена на планетата с ръст от близо два и половина метра.

18. Хартията е изобретена в Китай. Ранните образци, произведени от коноп, се отнасят към династията на Западен Хан (206 г. пр. Хр. - 24 г. сл. Хр.). Изворите показват, че през 105 г. сл. Хр. методът на производство се усъвършества с добавката на счукана кора от черница.

19. Механичният часовник също е китайско изобретение, макар че първият модел е бил огромен, с височина 9 метра. Създаден е от монах на име Су Сунг през 723 г. сл. Хр. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Vqra Petrova, 10.10.2013 | 11:05
Определено не ги знаех тези неща
Lubomir Bogoichev, 06.10.2013 | 11:55
И компаса е тяхно откритие, но усъвършенствано от запада
Абонирайте се за нашия бюлетин