1 юни – Денят, в който Враца става столица на България за един ден - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
1 юни – Денят, в който Враца става столица на България за един ден
Автор: Александра Любова
1 юни – Денят, в който Враца става столица на България за един ден
Снимка: wikipedia.org

Питате се кога е перфектното време или повод да посетите Враца? Oтговорът е ясен, това е 1 юни.

На този ден градът празнува. На този ден можете да видите, усетите и дори помиришете патриотизма. На този ден всички са смирени и забравили за злободневните проблеми. Всички са развълнувани от празника, купуват на децата балони, обличат хубави дрехи и с усмивка посрещат деня.

Всяка година, когато дойде 1-ви юни, спокойното, сгушено в планината градче, сякаш се събужда и започва да кипи от живот. Млади и стари се събират, за да почетат празника на града и да се поклонят пред геройски загиналите за свободата на България. Това е денят, в който всички различия между хората изчезват и те заедно тръгват с бодра крачка към площад „Христо Ботев“, където ще се проведе най-голямото тържество за годината. Врачани го приемат като тяхната Нова година.

Празникът се е позиционирал между „Ботевите дни“. Те започват седмица преди това и приключват малко след него. Това са най-вълнуващите дни за града. Всеки един от тях е изпълнен със събития, които се посещават от мнозина, но в навечерието на 1-ви юни оживлението е най-голямо. Целият площад е претъпкан от хора, всички рамо до рамо са се събрали и чакат с притаен дъх. Балканът пее патриотични песни и на всяка удобна полянка е подслонил много хора, които са избрали да посрещнат празника там.

През Ботевите дни градът не просто празнува, а кипи от живот и събития, а сирената на 2-ри юни, която оглася града, ни кара да замълчим, да се поклоним и да станем за минута безмълвни и неподвижни, за да почетем паметта на загиналите и да отпразнуваме подвига на всички, смело борили се за свободата на родината.

През тези дни ще имате възможност да минете по стъпките на Ботевата чета, да вкусите патриотизма, да участвате в множество събития. Можете да посетите връх Околчица, от който се разкрива великолепна гледка към стотиците развени български знамена.

По централната улица на града, както и в галериите, можете да разгледате множество изложби, посветени на празника.

Задължително за всеки българин е поне веднъж в живота си да отиде във Враца и да посети града точно в тези тържествени дни. Да усети духа на празника и да затаи дъх, чакайки великолепната заря на площада. След това Враца отново ще притихне и ще се превърне в малкото градче,  закътано в полите на Балкана, там някъде в Северозапада.

На този ден всички ще се поклоним пред подвига, а вие?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин