25 идеи за разходка в Софийска област - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
25 идеи за разходка в Софийска област
Автор: Peika.bg
25 идеи за разходка в Софийска област
Снимка: Roslany

"Къде ще ходим този уикенд?" Често ли ви задават този въпрос?

Ако да, тук имаме 25 отговора, които да направят уикенда ви интересен и пълен с пътешествия.

Подбрали сме ви 25 обекта в Софийска област. Те са пръснали сред 22-те общини в областта и само чакат да бъдат открити.

1. Шияковски манастир "Свети Архангел Михаил"

Разстояние от София: 20 км

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил" се намира в Костинброд. След изхода от Костинброд в посока Петрохан има табела, ориентираща за местонахождението на манастира, като пътят до него е черен. Съхранена е единствено църквата, а от старите сгради са останали само руини.

2. Кътинските пирамиди

Разстояние от София: 22 км

Място за една чудесна разходка около София през уикенда са Кътинските пирамиди – само на 20 км от столицата. Това са скални образувания – земни пирамиди. Природният феномен е формиран в следствие на почвена ерозия. Мястото създава разкошни условия за романтична или семейна екскурзия и отдих. В близост може да посетите и красивото Кътинско езеро.

25 идеи за разходка в Софийска област

3. Гарван камък

Разстояние от София: 30 км

Гарван камък представлява скалист връх, който се намира на около 700 м. от заслон Студеница, в близост до Нови Хан. Състои се от две по-големи и много по-малки скали край и под тях. Те са с почти идентична височина, като разликата е не повече от 10 м. в полза на западната скала (880 м.). Тя е и по-масивната от двете. Източната е изградена от няколко разпръснати скални масива, разделени от относително голямо и равно пространство. Там е изграден кът за пикник с маса и огнище.

4. Маломаловски манастир "Св. Николай"

Разстояние от София: 46 км

Маломаловският манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" се намира на 12 км източно от град Драгоман. Разплоложен е в южните склонове на Чепън планина и е обграден с букова гора от всички страни. Стенописите и архитектурата на църквата датират от XVI-XVII век, но почти няма сведения за възникването на този манастир.

25 идеи за разходка в Софийска област

5. Природен феномен Джуглата

Разстояние от София: 48 км

Природен феномен Джуглата се намира в село Церово, близо до Своге. Това скално образувание е съставено от хоризонтални скални пластове и наподобява човешка глава. Височината му е около 18 метра.

25 идеи за разходка в Софийска област

6. Драгоманско блато

Разстояние от София: 48 км

Драгоманското блато е обявено за резерват. Намира се в западната част на Софийска област, на 1.5 км западно от село Драгоман и на около 40 км от София. Площта му е 350 хектара. Тук могат да бъдат наблюдавани много птици,  защото блатото се намира на пътя на миграция Via Aristotelis. Доброволци са построили дървено мостче, по което можете да се разходите.

7. Водопад и екопътека "Под Камико"

Разстояние от София: 52 км

Водопад Под Камико се намира в Искърското дефиле. Височината на водния му пад е 40 м., а най-близкото населено място до него е село Гара Бов. До водопада е изградена екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Дължината на пътеката е около 10 км, а времето, необходимо за нейното обхождане, е около 3 часа. По протежение на пътеката са изградени няколко места за отдих, подходящи за пикник и отмора.

8. Цари Мали град

Разстояние от София: 53 км

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Комплексът се състои от: средновековна църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях. Периодите на изграждане на крепостта са два - на траките (VІІІ-VІ в пр. Хр.) и на римляните. Римляните са участвали в строежа на три етапа - III век, края на 60-те години на IV век и по време на възстановителния период на Юстиниан Велики и неговия наследник Юстин II.

25 идеи за разходка в Софийска област

9. Водопад Котлите

Разстояние от София: 55 км

Водопад Котлите се намира в близост до град Годеч при село Туден. За да се стигне до него, първо се минава покрай Букоровския манастир в близост до с. Туден, като до него се стига пеша по черен път в полето. На около 200 м. от манастира, в стръмно дере, се намира водопадът. По много стръмна пътечка, сред отвесните скали, се слиза до котела под водопада.

10. Часовникова кула - Ботевград

Разстояние от София: 63 км

Часовниковата кула в Ботевград е разположена в центъра на града. Построена е в периода 1862 -1864 г. Със своята височина от 30 м., тя е най-високата часовникова кула в България. Бароковите елементи и стенописите, украсяващи вълнообразните корнизи, са нейни отличителни елементи. Кулата е отворена за посещения всеки ден, като от върха ѝ се разкрива гледка към центъра на Ботевград.

25 идеи за разходка в Софийска област

11. Разбоишки скален манастир "Въведение Богородично"

Разстояние от София: 67 км

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е български действащ скален манастир, който е разположен край град Разбоище, община Годеч. Смята се, че манастирът е съществувал още през XIII-XIV век. През XVII век, когато разцъфтява скалното отшелничество, манастирът е изцяло обновен. Стенописите и иконите в манастира са много стари и изключително ценни. Разбоишкият манастир е паметник на културата.

12. Екопътека "Бели Искър"

Разстояние от София: 68 км

Екопътека "Бели Искър" се намира в едноименното село. Дължината ѝ е 7 км, като за изминаването ѝ са необходими около 3 часа. Най-добре е преходът да се направи през топлите месеци от юни до октомври. Маршрутът на пътеката е кръгов и се вие по горното течение на река Бели Искър. Осем големи и пет по-малки мостчета пресичат реката. Пейзажите се редуват с долини с тесни клисури, крайречен релеф, интересни скални образувания и иглолистни гори. Началото на пътеката е на височина от 1215 м., а най-високата ѝ точка, където е изградена панорамна тераса, е на 1528 м.

25 идеи за разходка в Софийска област

13. Крепост Боровец

Разстояние от София: 68 км

Крепост Боровец се намира в местност Боровец, близо до село Разлив. След направените разкопки са открити фрагменти, доказаващи обитание още от тракийско време, от I-вото хилядолетие пр. Хр. чак до VI век. Стратегическото ѝ положение позволява наблюдение на останалите крепости - Урвич, Острома и Чертиград. Надморската ѝ височина е 848 м., което я прави труднодостъпна.

14. Крепост „Траянови Врата“

Разстояние от София: 71 км

Уникална по своята конструкция, крепостта „Траянови врата“ датира от II век и е символ на националното ни историческото наследство. Намира се на 15 км от Костенец до магистрала „Тракия“ в Средна гора. При нея се е водила и известната битка между войските на цар Самуил и византийския император Василий Втори.

15. Костенски водопад

Разстояние от София: 80 км

Костенският водопад е разположен на река Чавча, край Костенец. Височината му е почти 10 метра, като най-голямо количество вода пада, когато се разтопяват снеговете. Обявен е за природна забележителност през 1974 г. Защитени са и растенията по скалите около водопада. На Костенския водопад има посветени две стихотворения на Иван Вазов - "Над водопада" и "Водопадът плаче". Водопадът е леснодостъпен с автомобил.

25 идеи за разходка в Софийска област

16. Водопад Скаловитец

Разстояние от София: 80 км

Водопад Скаловитец се намира в Източна Рила, близо до хижа Гургулица, над село Костенец. Висок е 25 м. и има три стъпала. Преходът до водопада е сравнително лесен, а маркировката на пътеката е добре поддържана. За 40 минути ще стигнете от хижа Гургулица до водопада. 

17. Исторически музей - Етрополе

Разстояние от София: 82 км

Историческият музей в град Етрополе е открит през 1958 г. и се помещава в сградата на бившия конак. Експозицията представя историята на града и на околните села. Показани са над 1 200 оригинални експоната - предмети от бита, обзавеждане, снимки и документи.

18. Екопътека "Екот от камбанен звън"

Разстояние от София: 85 км

Екопътека "Екот от камбанен звън" се намира в Община Етрополе. Започва от село Рибарица и е дълга около 2,5 км. Минава през вековна гора и водопади. Най-красива е през ранната есен. По пътеката има пейки, беседки, дървени мостчета, забавления за деца и информационни табели за обектите в Етрополе.

25 идеи за разходка в Софийска област

19. Водопад Варовитец

Разстояние от София: 85 км

Водопад Варовитец се намира южно от село Рибарица и представлява природен феномен със скок около 15 м. Водата му е буйна и дива, спускаща се на тераси в коритото на река Малки Искър. Водопадът е най-красив през пролетта, след дъждове или през зимата, когато замръзва с дълги ледени висулки.

20. Еленска базилика „Свети Илия“

Разстояние от София: 85 км

Еленската базилика представлява руини на унищожения от турците внушителен манастирски комплекс "Свети Илия". Състои се от храм, манастирски постройки и крепостни стени. Намира се на 2 км от Пирдоп и на 86 км от София. Базиликата е обявена за национален паметник и е единствената по рода си на Балканския полуостров.

25 идеи за разходка в Софийска област

21. Крепост Боженишки урвич

Разстояние от София: 85 км

Крепостта Боженишки Урвич се намира в Община Ботевград, в Стара планина. Крепостта достига своя разцвет през Средновековието, въпреки че има сведения, че местността е обитавана много преди това - V-VI век. В нея е открит скален надпис от времето на управлението на цар Шишман. В кулата има таен изход от крепостта. Има изсечена малка скална църква, скално жилище и водохранилище.

25 идеи за разходка в Софийска област

22. Етрополски манастир "Света Троица"

Разстояние от София: 86 км

Етрополският манастир "Света Троица" е основан през 1158 г. Легенда свързва създаването на храма с името на Св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите, в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила. През 1833 г. са построени жилищните сгради, а по-късно са реставрирани. Етрополският манастир днес е действащ и предлага стаи за нощувка.

23. Водопад Врана вода

Разстояние от София: 100 км

Водопад Врана вода (Враня вода) се намира в землището на село Ямна, Етрополе. Висок е около 15 м. Водната струя се спуска по карстова скала. Има малък, но постоянен приток на водата, благодарение на който се е оформил голям гъбовиден мъх. Пътят до водопада започва малко след табелата за село Ямна. След 10 минути ходене ще стигнете до пътечка в гората, която води до водопада.

24. Язовир Душанци

Разстояние от София: 102 км

Язовир Душанци се намира на река Тополница, на около 2 км от село Душанци, на територията на Община Пирдоп. Местността около язовира е с чист планински въздух и красиви гледки. Поляните му са подходящи за излети и пикници. В язовира е забранено къпането, но е много подходящ за водни спортове и риболов.

25 идеи за разходка в Софийска област

25. Архитектурно-исторически резерват Копривщица

Разстояние от София: 107 км

Град Копривщица е обявен за град-музей през 1952 г., а по-късно и за архитектурно-исторически резерват. Разполага с над 400 архитектурни, етнографски и исторически паметници. Градът носи във себе си векове история. Опожаряван е три пъти в период от 20 години. Туризмът тук е силно развит и в града има много хотели, къщи за гости, ресторанти с автентична обстановка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Даниела Тодорова, 13.04.2021 | 15:15
Само малко уточнение по текста за Драгоманско блато. "... намира се на 1,5 km източно от град Драгоман". Мост няма след пожара през 2020 г., но чудесната гледка към блатото и неговите обитатели се открива пред всеки посетител от новоремонтирания път. Гледката, която не е за изпускане е от "Петровски кръст" (1206 м.н.в.) - Чепън планина. На върха има православен параклис "Св.Св. Ап. Петър и Павел", осветен през 2019 г.. Мястото е било свято още от времето на траките, като през Средновековието е имало и православен храм с името на Св. Св. Ап. Петър и Павел.
Абонирайте се за нашия бюлетин