20 интересни факта за Етиопия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 интересни факта за Етиопия
Автор: Елена Исаева
20 интересни факта за Етиопия
Снимка: pixabay.com

Етиопия е втората държава по население в Африка, разположена в източната част на континента. На територията и са открити едни от най – ранните следи на човешко присъствие, доказателство за което са множество вкаменелости открити по нейните земи.

 

Страната има богата история, която е смесица от африкански и близкоизточни културни влияния.Ето някои интересн факти за нея:

20 интересни факта за Етиопия
Снимка: pixabay.com

1.     Етиопия е една от най – страите държави в света.

2.     Официалният език в страната е амхарският, но само една четвърт от населението го говори. Общо в Етиопия има над 80 езика.

3.     В град Лалибела се намира комплекс от скални църкви, издълбани в скалите през 13 – ти век.

4.     Етиопия е единтвената страна в Африка, която не е била колония.

5.     Тук се намира второто по големина езеро в Африка, Тана, с площ 2 156 кв. км.

6.     Във водите на езерото има няколко острова, където са построени манастири, плавайки с лодка по него може да се видят хипопотами отблизо.

7.     Националният календар на Етиопия има 13 месеца, 12 от които са с 30 дни, а последният 13 – ти има около 5 – 6 дни.

20 интересни факта за Етиопия
Снимка: pixabay.com

8.     Днес Етиопия е една от най – бедните страни в света.

9.     Националната валута на страната е етиопски бир.

10.  Тук се намира депресията Данакил, където са се събрали една четвърт от всички активни вулкани в Африка, един от които е Ерта Але, забележителен с езерото от лава, намиращо се в кратера на вулкана. Много често температурата на почвата тук достига до 70 градуса по Целзий.

11.  В Етиопия се срещат ендемични животни - над 17 вида птици, 14 вида влечуги и 31 вида бозайници.

12.  Кафето е основният национален продукт, който се изнася в чужбина.

13.  Леката атлетика е най – развитият спорт в Етиопия.

14.  Интересна е етимологията на името – „Етиопия“, което е с гръцки произход и означава изгорено лице, според трудовете на Омир. В древността гърците са наричали така цялото население на Африка.

20 интересни факта за Етиопия
Снимка: pixabay.com

15.  Има предположения, че Абрам Ханибал е прадядо на великия руски поет Александър Пушкин. На 7 години е отвлечен от пирати и е закаран в Константинопол. Няколко години по – късно е изпратен в Санкт Петербург, като подарък на руския цар Петър Велики. В столицата Адис Абеба е изграден паметник на Александър Пушкин.

16.  В предградията на Адис Абеба е построена фабрика, в която се отглеждат и стерилизират с рентгенови лъчи мухи цеце, като по този начин те няма да се чифтосват и постепенно ще изчезнат.

17.  70 % от планините на Африканския континет се намират в Етиопия.

18.  Най – старият и най – добре очертан рифтов разлом се намира на територията на днешна Етиопия, познат под името Афарски триъгълник или Етиопски рифт.

19.  Според древно етиопско предание в църквата Бет Мариам  от Цион, намираща се в град Аксум, се съхранява свещеният кивот. В периода от 1 – ви до 7 – ми век, градът е бил столица на царство Аксум, като между 1 –ви и 4 – ти век тук е създадена исмеността геез, която днес вече не се използва.

20.  В подножието на планинската верига Симен (една от най – големите в Африка), в град Гондер, някогашна столица на етиопската империя през XVIII век, има останки от каменни църкви и замъци от времето на управление на император Фасил.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин