20 ценни съвета при пътуване в Сърбия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 ценни съвета при пътуване в Сърбия
Автор: Мая Джамбазова
20 ценни съвета при пътуване в Сърбия
Снимка: George M. Groutas/Flickr

Сърбия е предпочитана дестинация за туризъм от българите. Близостта й със страната ни и вкусната традиционна кухня привличат родните пътешественици.

Ето какво трябва да знаете, когато пътувате из западната ни съседка. Тук сме събрали 20 полезни съвета:

1. Цените са в динари и пари, това са сръбските левчета и стотинки. 1000 динара са около 20 лв. Кафето е около 60-100 динара за чаша (от вендинг автомат). От бензиностанция цените са същите.

2. Закуските струват от 35 до 140 динара. Купувайте си от местните пекарни, които из централните части на големите градове са буквално през 2-3 улици. Препоръчвам Пекара „Бранкович“ в Ниш, където има домашна пица и баница с гъби.

3. Може да се доверите на кварталните търговци на скара (роштил). Печеното месо е култ в Сърбия, а малките бараки, които го продават, изкарват прясна продукция, тъй като много се купува. Някои от тях предлагат и риба. Цените са почти като у нас.

20 ценни съвета при пътуване в Сърбия
Снимка: Maarten Sepp/Flickr

4. Около 1 септември има намаление на ученически стоки. Ако сте решили да пазарувате за ученик от Сърбия, посетете някоя книжарница. Там има всичко, чанти, несесери, тетрадки, химикали и моливи.

5. Книгите в антикварните книжарници и сергии са много евтини. Има и по 20 динара. Продава се всичко - от енциклопедии, през драми и сонети на Шекспир, до съвременни художествени произведения. Изданията са добре запазени и си заслужават. Има отпечатани и на латиница, и на кирилица (караджица – сръбският вариант на кирилицата).

6. Заведенията, подобни на нашите механи, предлагат вкусна храна на приятни цени. Ястие струва около 200-250 динара (4-5 лв.). Всеки добър ресторант в съседката ни си има сайт в интернет. Когато напишете в Google: kafana srbija и града, който ще посещавате, ще ви излязат страниците на най-добрите ресторанти.

7. Градският транспорт не е претъпкан, а по спирките има табла, които ориентират пътниците за маршрута и разписанието.

20 ценни съвета при пътуване в Сърбия

8. Центровете на сръбските градове са най-забележителната част от съответното населено място.

9. Може да се разберете със сърбите и на български, макар че почти всички от тях говорят английски, а по-възрастните руски.

10. Нощувките в хотелите не са скъпи. Има и стаи за около 30 лв. до 50 лв.

11. Пътищата в Сърбия са хубави и дори в момента се строят нови отсечки от тях.

12. За пътуване по магистралата ви трябва една винетка, а за всеки град се иска друга винетка. Тол такси се събират на пунктове на входовете на магистралите и преди влизането във всеки голям град.

13. В центровете на градовете продават царевица на пара и картофен чипс от истински картофи на клечка – местно производство.

14. В големите градове нощния живот започва след 20:00 ч. през лятото и малко по-рано през зимата. Тогава младите излизат да се забавляват. 

20 ценни съвета при пътуване в Сърбия

15. Ако карате прекалено бързо по пътищата, директно ще ви вземат книжката, плюс пари за глоба.

16. Сърбите са отзивчиви и помагат на минувачите, които ги питат за посока. Местните са гостоприемни, подобно на повечето балкански народи.

17. Няма много кошчета по улиците, затова си дръжте боклука в раницата или чантата. Има глоби за изхвърлени на тротоара боклуци и фасове.

18. В градовете на западната ни съседка няма просяци и все пак бъдете бдителни за багажа си.

19. Сръбските филми са изключителни, затова не пропускайте да отидете на кино. Вземете билет за хитовия „Зона Замфирова 2“ например.

20. Повечето хотели предлагат само закуска, затова помислете, къде ще обядвате и вечеряте. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин