25 любопитни факта за Емпайър Стейт Билдинг - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
25 любопитни факта за Емпайър Стейт Билдинг
Автор: Елена Исаева

Емпайър Стейт Билдинг се намира в центъра на Манхатън, Ню Йорк, на 350 Пето авеню.

Тя е завършена през 1931 г. и е била най-високата сграда в света по това време, надминавайки Chrysler Building и Bank of Manhattan Trust Building.

25 любопитни факта за Емпайър Стейт Билдинг
Снимка: pixabay.com

Проектиран от архитектурната фирма Shreve, Lamb & Harmon Associates, стилът на арт деко сградата я превърна в емблематичен символ на Ню Йорк.

Емпайър Стейт Билдинг има 102 етажа и е на обща височина от 1454 фута (443,2 метра), включително антената.

Построена е за малко повече от година, като разкопките започват през януари 1930 г. и сградата е официално открита на 1 май 1931 г.

Конструкцията на сградата е част от надпреварата за най-високата сграда в света в началото на 20-ти век, известна като „Състезанието към небето“.

Емпайър Стейт Билдинг държи титлата на най-високата сграда в света близо 40 години до завършването на Северната кула на Световния търговски център през 1970 г.

След атаките от 11 септември през 2001 г. Емпайър Стейт Билдинг отново стана най-високата сграда в Ню Йорк до завършването на One World Trade Center през 2013 г.

Шпилът на сградата първоначално е проектиран като мачта за акостиране на дирижабли, но никога не е бил използван за тази цел поради съображения за безопасност.

Емпайър Стейт Билдинг е участвал в множество филми, включително "Кинг Конг" (1933), "Безсъници в Сиатъл" (1993) и "Елф" (2003), наред с други.

Има отличителна осветена кула, която променя цветовете си, за да отбележи различни празници и събития, включително червено и зелено за Коледа, червено, бяло и синьо за Деня на независимостта и цветовете на дъгата за Седмицата на гордостта.

Обсерваториите на сградата, разположени на 86-ия и 102-ия етаж, предлагат спираща дъха гледка към Ню Йорк и околните райони.

Обсерваторията на 86-ия етаж е затворена със стъклени панели, докато обсерваторията на 102-ия етаж е на открито, предоставяйки на посетителите уникално изживяване на открито.

Фоайето на Емпайър Стейт Билдинг се отличава със зашеметяващ дизайн в стил арт деко, включително мраморни стени, сложни стенописи на тавана и известен стенопис, изобразяващ строителните работници на сградата.

Сградата разполага с общо 73 асансьора, включително експресни асансьори, които могат да достигнат до обсерваторията на 86-ия етаж само за 55 секунди.

Емпайър Стейт Билдинг е обявен за национална историческа забележителност през 1986 г. като признание за неговото архитектурно значение и културно въздействие.

Той е класиран като едно от седемте чудеса на съвременния свят от Американското дружество на строителните инженери.

Емблематичната антена на сградата е добавена през 1952 г., за да поддържа телевизионни и радиосигнали.

Емпайър Стейт Билдинг е популярна дестинация за търсачите на силни усещания, които участват в ежегодното надпревара на Емпайър Стейт Билдинг, състезание до върха на 1576 стълби на сградата.

Сградата има свой собствен пощенски код, 10118, и собствен пощенски адрес, "Empire State Building, New York, NY 10118."

Смята се, че Емпайър Стейт Билдинг има приблизително 21 000 прозореца.

Шпилът на сградата е осветен в различни цветове, за да отбележи специални поводи, като зелено за деня на Св. Патрик и розово за месеца за борба с рака на гърдата.

Емпайър Стейт Билдинг е бил удрян от мълния много пъти, благодарение на височината си и видно място в силуета на Ню Йорк.

Появява се върху пощенски марки, валута и безброй сувенири, затвърждавайки статута си на световна икона.

Емпайър Стейт Билдинг остава една от най-популярните туристически атракции в Ню Йорк, посрещайки милиони посетители от цял свят всяка година, за да се възхищават на вечната му красота и несравними гледки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин