25 забавни факта за остров Мадейра - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
25 забавни факта за остров Мадейра
Автор: Peika.bg
25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

Остров Мадейра е известен с няколко неща- че е родното място на Кристиано Роналдо, че е земята на вечната пролет и че там се прави най-грандиозната новогодишна заря в света. Но има още много интересни и забавни факти за това райско кътче, които вероятно не знаете. 

Ето 25 забавни факта за остров Мадейра:

1. Мадейра, което донякъде е объркващо, е името на три различни, но свързани неща: автономен регион на Португалия, архипелаг и остров. 

2. Архипелагът Мадейра е група от острови в северната част на Атлантическия океан, разположени на 280 морски мили от брега на Африка и на 540 морски мили от континентална Европа.

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

3. Този архипелаг, който включва островите Мадейра, Порто Санто и Десертас, заедно с архипелага Savage Islands, съставляват официалния автономен регион Мадейра.

4. Мадейра е един от двата автономни региона на Португалия. (Азорските острови са другият.) Фуншал е столицата на региона.

5. Регионът Мадейра има общо население от близо 270 000 души, повечето от които живеят на главния остров Мадейра. Около 5000 души живеят на остров Порто Санто. Десертас и Селвагенс са обитавани само от пазачи на парка, военни и морска полиция.

6. Архипелагът Мадейра е превзет от португалски моряци през 1419 г. при принц Хенри Мореплавателя. През 2019 г. Мадейра ще отпразнува шест века от официалното си откриване от португалците.

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

7. Португалия предоставя политическа автономия на Мадейра на 1 юли 1976 г., давайки на областта собствено правителство и законодателство. 

8. Денят на Мадейра се празнува всяка година на 1 юли.

9. Остров Мадейра е планински с върхове, достигащи 1900 метра. През 1419 г., островът е бил покрит с лаврова гора, откъдето идва и името му. „Мадейра“ означава „дърво“ на португалски.

10. Някои оригинални лаврови гори са останали по северните склонове на острова и са класифицирани като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

11. Остров Мадейра има повече от 2000 км левади, създадени за транспортиране на вода от планинската част на острова до по-сухите земеделски райони на юг.

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

12. Португалците започват да строят левадите през 16 век. Затворници и роби са били използвани за прорязване на акведуктите и 40 км тунели в стените на планинските арки.

13. Освен че движат водата, днес левадите създават водноелектричество. Те се използват и като мрежа от пешеходни и туристически пътеки, които са популярни сред туристите.

14. Туризмът представлява повече от 20 процента от БВП на Мадейра. Приблизително 1,4 милиона туристи посещават Мадейра всяка година, включително повече от 500 000 посетители, пристигащи във Фуншал с круизен кораб.

15. Островите Мадейра са родината на вино Мадейра, което може да варира от сухо (консумира се като аперитив) до сладко (обикновено се сервира с десерт).

16. Производството на вино в Мадейра датира от края на 15-ти век, когато Мадейра е била редовна спирка за кораби, насочващи се към Източна Индия. Добавял се спирт към бъчвите с вино, за да се предотврати развалянето му по време на дълги морски пътувания. Когато непродадена пратка вино била върната обратно на островите, било открито, че продължителното излагане на топлина и движение в трюмовете на кораба подобрява виното.

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

17. Тъй като използването на дълги морски пътувания за отлежаване на вино било скъпо, производителите от Мадейра разработили методи за постигане на същия ефект. Те започнали да съхраняват вина в специални помещения. Днес уникалният процес на винопроизводство на Мадейра включва нагряване и стареене на виното.

18. Едно от любимите вина на Томас Джеферсън, Мадейра се използва за отпразнуване на Декларацията за независимост на САЩ. Бутилка Мадейра е използвана за кръщаването на USS Constitution през 1797 г.

19. Coral, местната бира, се произвежда в пивоварната Madeira от 1872 г. Пивоварната също така произвежда марката Brisa безалкохолни напитки и Laranjada.

20. Лансирана през 1872 г., Laranjada е газирана безалкохолна напитка с аромат на портокал, създадена 14 години преди Coca-Cola. Напитката остава популярна и днес. Името произлиза от португалската дума laranja, която означава „портокал".

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

21. Местни инструменти като мачете, раджао, бринкиньо и кавакиньо се използват във фолклорната музика на Мадейра и придружават традиционни фолклорни танци като Bailinho da Madeira.

22. През 1880-те години имигранти от Мадейра въвеждат укулеле на Хавайските острови. Тяхното укулеле се основава на cavaquinho и rajao - два малки инструмента, подобни на китара, от Мадейра.

23. Еспетада е традиционно ястие, приготвено от говеждо месо, натрито с чесън, сол и дафинов лист и мариновано за 4 до 6 часа във вино Мадейра, оцет и зехтин. След това парчетата говеждо месо се нанизват на пръчка и се пекат на скара. Месото често се сервира с milho frito, пържени квадратчета царевично брашно и зеле, което е подобно на полента.

24. Първоначално бродерията е въведена в Мадейра от семейство Фелпс от Англия, което се установява в Мадейра през 1784 г. През 1854 г. Елизабет Фелпс създава малко училище в дома си и учи деца и жени да бродират. Тези бродерии стават популярни и търсени от туристите. До 1860 г. бродерията се е превърнала в основна индустрия със 70 000 жени бродиращи „bordadeiras“ в Мадейра.

25 забавни факта за остров Мадейра
Снимка: Unsplash

25. Днес най-добрите и деликатни ръчно изработени бродерии на Мадейра са популярни подаръци и туристически сувенири.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин