30 факта за полската кухня - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за полската кухня
Автор: Елена Исаева

Полската кухня е богата, разнообразна и дълбоко вкоренена в историята и традициите на страната. Ето 30 факта за полската храна:

Традиция на пиероги: Пироги, кнедли, пълни с различни съставки, са основна част от полската кухня. Те могат да бъдат сладки или солени и често се сервират със заквасена сметана.

30 факта за полската кухня
Снимка: pixabay.com

Бигос – ловджийска яхния: Бигос, известна като „ловджийска яхния“, е традиционно полско ястие, приготвено с кисело зеле, прясно зеле, различни меса и подправки.

Zurek супа: Zurek е кисела ръжена супа, която често се сервира с наденица и твърдо сварено яйце. Това е популярно ястие по време на Великден.

Разновидности на Kielbasa: Kielbasa, полската наденица, се предлага в различни видове и вкусове и е основен елемент от много полски ястия.

Традиция Paczki: Paczki са полски понички, обикновено пълни с плодови консерви или крем, и традиционно се ядат на Дебелия четвъртък.

Barszcz – супа от цвекло: Barszcz, супа от цвекло, е жизнено ястие, което често се сервира с кнедли или заквасена сметана.

Сирене Oscypek: Oscypek е традиционно пушено сирене, произведено от овче мляко в планините Татри.

Gołąbki - Пълнени зелеви рулца: Gołąbki са зелеви листа, пълнени със смес от ориз и кайма, обикновено се сервират с доматен сос.

Silesian Streuselkuchen: Това е традиционна полска торта с трохи, която често се консумира с чаша кафе или чай.

Obwarzanek Krakowski: Obwarzanek Krakowski е традиционен плетен хляб във формата на пръстен, който има статут на защитено географско указание.

Kotlet Schabowy: Подобно на шницел, Kotlet Schabowy е паниран и пържен свински котлет, често сервиран с картофено пюре.

Салата Мизерия: Мизерия е салата от краставици със заквасена сметана, копър и понякога лук. Това е освежаваща гарнитура.

Kasza: Kasza се отнася до различни видове зърнени храни или зърна, като елда или ечемик, използвани в полската кухня.

Десерт Kogel Mogel: Kogel Mogel е прост десерт, приготвен с яйчни жълтъци, захар и понякога мед, създавайки сладка и кремообразна смес.

Kluski юфка: Kluski се отнася до различни видове полски юфка, често сервирани като гарнитура към месо или сосове.

Kwas Chlebowy: Kwas Chlebowy е традиционна полска напитка, приготвена от ферментирал хляб, често използвана като безалкохолно освежаване.

Zapiekanka: Zapiekanka е популярна полска улична храна, франзела, покрита наполовина с гъби, сирене и други съставки, след това изпечена.

Kaszanka: Kaszanka е вид кървавица, направена от свинска кръв, ечемик и подправки.

Placki Ziemniaczane: Това са картофени палачинки, които често се сервират със заквасена сметана или ябълково пюре.

Серник: Серник е традиционен полски чийзкейк, обикновено приготвен с фермерско сирене или кварк.

Krokiety: Krokiety са навити палачинки, пълни с различни съставки като гъби, месо или кисело зеле, след което се панират и пържат.

Toruń Gingerbread: Toruń е известен със своите джинджифилови сладки, сладко и подправено лакомство с дълга традиция.

Twaróg: Twaróg е вид кварк или извара, често използван в полски десерти и солени ястия.

Флаки: Флаки е традиционна полска супа, приготвена от говеждо шкембе, зеленчуци и подправки.

isek Śledziowy: Това е плато с разнообразни ястия от херинга, често сервирано като предястие по време на празнични поводи.

Podpłomyki: Podpłomyki са тънки безквасни палачинки, които могат да бъдат сладки или солени, често се сервират със заквасена сметана.

Kapuśniak: Kapuśniak е зелева супа, често приготвяна с кисело зеле, гъби и различни меса.

Makowiec: Makowiec е руло с маково семе, сладък сладкиш, който често се използва по време на празници и специални поводи.

Полска водка: Полша е известна с производството си на водка, като марки като Chopin и Belvedere печелят международно признание.

Компот: Компотът е безалкохолна напитка, приготвена чрез варене на плодове във вода със захар, често сервирана охладена.

 

Полската кухня е възхитителна комбинация от сърдечни и ароматни ястия, отразяващи кулинарните традиции на страната и влиянието на нейните различни региони. Независимо дали се наслаждавате на пиероги, наслаждавате се на купа борш или се отдадете на сладък пачек, полската храна предлага богато и удовлетворяващо кулинарно изживяване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин