30 интересни факта за Чикаго - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Чикаго
Автор: Елена Исаева
30 интересни факта за Чикаго
Снимка: pixabay.com

Чикаго е третият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и Лос Анджелис.

Намира се в щата Илинойс, на югозападния бряг на езерото Мичиган.

Чикаго е официално включен като град през 1837 г.

Името на града „Чикаго“ произлиза от индианска дума, означаваща „див лук“ или „зеле скункс“.

Знамето на Чикаго се състои от четири червени звезди, всяка от които представлява значимо събитие в историята на града: клането във Форт Диърборн, Големият Чикагски пожар, Световната колумбийска изложба и Експозицията на века на прогреса.

30 интересни факта за Чикаго
Снимка: pixabay.com

Големият Чикагски пожар от 1871 г. унищожи голяма част от централния бизнес район на града, но доведе до прилагането на по-строги строителни норми и последвалия архитектурен ренесанс на града.

Чикаго е известно като родното място на модерния небостъргач, като сградата на Home Insurance, построена през 1885 г., се счита за първия небостъргач в света.

Градът е дом на няколко емблематични небостъргача, включително Willis Tower (преди известна като Sears Tower), която държеше титлата на най-високата сграда в света в продължение на почти 25 години.

Централната част на Чикаго е известна като „The Loop“ поради издигнатите влакови релси във формата на примка, които опасват централния бизнес район.

Millennium Park, разположен в центъра на Чикаго, е дом на известната скулптура Cloud Gate, известна още като "The Bean".

Чикаго е известен със своята архитектура, със забележителности като John Hancock Center, Wrigley Building и Tribune Tower, осеяли силуета на града.

30 интересни факта за Чикаго
Снимка: pixabay.com

Река Чикаго тече обратно, постижение, постигнато чрез инженерство в началото на 20-ти век за обръщане на потока на замърсена вода от езерото Мичиган.

Градът е дом на Чикаго Булс (НБА), Чикаго Беърс (НФЛ), Чикаго Къбс и Чикаго Уайт Сокс (MLB) и Чикаго Блекхоукс (НХЛ).

Чикаго е известен със своята дълбока пица, стил на пица, характеризиращ се с дебела кора, обилни гарнитури и слоеве сирене и доматен сос.

Кухнята на града е силно повлияна от разнообразното му имигрантско население със забележителни ястия, включително хот-дог в стил Чикаго, италиански сандвичи с говеждо месо и полски колбаси.

Чикаго е основен транспортен център, като международното летище O'Hare постоянно се нарежда сред най-натоварените летища в света.

Системата за обществен транспорт на града, управлявана от Chicago Transit Authority (CTA), включва влакова система "L" и широка мрежа от автобуси.

Чикаго е дом на няколко музея от световна класа, включително Института по изкуствата в Чикаго, Природонаучния музей Фийлд и Музея на науката и индустрията.

Navy Pier, разположен на брега на езерото Мичиган, е популярна туристическа дестинация, включваща ресторанти, магазини, увеселителни атракциони и културни забележителности.

Разнообразните квартали на Чикаго предлагат различни културни преживявания, от оживения нощен живот на Wicker Park до историческия чар на Hyde Park.

Градът е домакин на множество годишни събития и фестивали, включително Chicago Blues Festival, Taste of Chicago food festival и Chicago Air and Water Show.

Чикаго е център за висше образование с престижни институции като Чикагския университет, Северозападния университет и Технологичния институт на Илинойс.

Градът има богато музикално наследство, особено в джаза и блуса, с легендарни зали като Chicago Theatre и Green Mill Cocktail Lounge.

ЛГБТК+ общността в Чикаго се чества по време на годишния Прайд парад, едно от най-големите прайд събития в света.

Градът изигра ключова роля в Движението за граждански права със събития като Националния конгрес на Демократическата партия от 1968 г. и активността на личности като д-р Мартин Лутър Кинг младши.

30 интересни факта за Чикаго
Снимка: pixabay.com

Чикаго е домът на първото в света виенско колело, което дебютира на Световното колумбийско изложение през 1893 г.

Градът има оживена театрална сцена, като Бродуей в Чикаго представя обиколни продукции на хитови мюзикъли и пиеси.

Чикаго е известен с непредвидимото си време, с горещи лета, студени зими и от време на време силни гръмотевични бури.

Чикагският културен център, разположен в историческата сграда на бившата Чикагска обществена библиотека, е домакин на безплатни художествени изложби, представления и събития през цялата година.

Въпреки размера и градската си гъстота, Чикаго може да се похвали с множество паркове и зелени площи, включително Grant Park, Lincoln Park и Чикагската ботаническа градина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин