30 интересни факта за стадион Маракана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за стадион Маракана
Автор: Елена Исаева

История: Стадион Маракана е открит през 1950 г., за да бъде домакин на Световното първенство по футбол, което става известно с мача "Мараканазо" между Бразилия и Уругвай.

Капацитет: Настоящият му капацитет е приблизително 78 838 зрители, което го прави един от най-големите стадиони в Бразилия.

30 интересни факта за стадион Маракана
Снимка: pixabay.com

Емблематичен статус: Маракана се смята за един от най-емблематичните футболни стадиони в света, с богата история и културно значение.

Ремонт: Стадионът претърпя значителни ремонти в подготовката за Световното първенство по футбол през 2014 г. и Летните олимпийски игри през 2016 г.

Рекордна посещаемост: Най-високата регистрирана посещаемост на стадион Маракана е по време на финала на Световното първенство през 1950 г., с приблизително 199 854 зрители.

Архитектура: Стадионът е проектиран от екип от бразилски архитекти, включително Оскар Нимайер и Роберто Бурле Маркс.

Произход на името: Името "Маракана" идва от река Маракана, която тече близо до стадиона.

Многофункционално място: Освен футбол, Маракана е домакин на различни други събития, включително концерти, религиозни събирания и състезания по лека атлетика.

Финалите на Световната купа на ФИФА: Маракана е домакин на два финала на Световната купа на ФИФА през 1950 г. и 2014 г. 

Рекорден голмайстор: Маракана е стадионът, на който Пеле отбелязва своя гол 1000 в кариерата за ФК Сантос през 1969 г.

Дом на емблематични клубове: Стадионът е домакин на два големи футболни клуба от Рио де Жанейро, Фламенго и Флуминензе.

Обявен за културно наследство: През 1998 г. стадион Маракана е обявен за обект на културното наследство от бразилското правителство.

30 интересни факта за стадион Маракана
Снимка: pixabay.com

Най-съвременни съоръжения: Реновираният Maracanã разполага с модерни удобства, включително най-съвременна LED осветителна система и подобрено разположение на седалките.

Преустройство на Световното първенство: Ремонтът за Световното първенство по футбол през 2014 г. включваше нов покрив, модернизирани съоръжения и повишена достъпност.

Концертно място: Маракана е домакин на множество известни музикални изяви, като Мадона, Пол Маккартни и The Rolling Stones.

Мараканазо: Финалът на Световното първенство през 1950 г. между Бразилия и Уругвай, където Бразилия претърпя шокираща загуба, е известен като „Мараканазо“.

Музей: На стадиона се помещава Музеят на Маракана, показващ историята на стадиона и футболното наследство на Бразилия.

Официални обиколки: Посетителите могат да предприемат обиколки с екскурзовод на стадиона, като изследват съблекалните, зоните край терена и други места зад кулисите.

Купа на конфедерациите на ФИФА: Маракана беше домакин на финала на Купата на конфедерациите на ФИФА през 2013 г., голям турнир, проведен като предшественик на Световната купа.

Емблематична арка: Стадионът е разпознаваем с големите си арки, които поддържат покрива и са се превърнали в емблематична черта на силуета на Маракана.

Рекорд за посещаемост на концерт: Рекордната посещаемост на концерт на Маракана е поставена от британската рок група Queen през 1985 г. с приблизително 198 000 души.

Мач на откриването на Световното първенство: Маракана беше домакин на мача на откриването на Световното първенство по футбол през 2014 г. между Бразилия и Хърватия.

Въздушен трамвай: До Маракана се стига чрез въздушен трамвай, известен като „Bondinho do Pão de Açúcar“, който предлага живописна гледка към града.

Устойчивост след обновяване: Стадионът е проектиран с устойчиви характеристики, включително събиране на дъждовна вода и инсталации за слънчеви панели.

Официално място на FIFA: Maracanã е определено място на FIFA за множество международни футболни мачове и турнири.

Местоположение: Стадионът се намира в квартал Маракана, който е известен със своето спортно и културно значение.

Най-успешните клубове: Фламенго и Флуминензе, двата клуба, базирани на Маракана, спечелиха множество национални и международни титли.

Футболни съперничества: Мачовете между Фламенго и Флуминензе на Маракана са известни със силното си съперничество и страстната подкрепа на феновете.

Олимпийски церемонии: Стадион Маракана беше домакин на церемониите по откриването и закриването на летните олимпийски игри през 2016 г.

Легендарни моменти: Маракана е свидетел на множество легендарни футболни моменти, от головете на Пеле до емблематични празненства и незабравими мачове.

Стадион Маракана продължава да бъде символ на бразилската футболна култура, като домакин на запомнящи се мачове и предоставя място за феновете да празнуват любовта си към красивата игра.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин