Стадион Алианц Арена, Мюнхен – дом на германския футбол - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стадион Алианц Арена, Мюнхен – дом на германския футбол
Автор: Габриела Вълчева

Отбори: „Байерн Мюнхен“, „Мюнхен 1860“, Германски национален отбор

Капацитет: 75 024 души

Открит: 2005 г.

Какво да видите: Екстериорът на стадиона е изцяло направен от полупрозрачни, самопочистващи се надуваеми панели, които заедно или поотделно могат да променят цвета си, което прави „Алианц Арена“ първия подобен стадион в света. Когато има мач на „Байерн“, стадионът се оцветява в червено. Когато играят „Мюнхен 1860“ – в синьо, а за националния отбор – в бяло. При нормални метеорологични условия е възможно да го видите от над 75 км. разстояние.

Туровете на „Алианц Арена“ с гид включват посещение на съблекалните, тунела на играчите, ложите, самото игрище и стаята за пресконференции. Обичайно всичко това отнема около час. Специално за феновете на „Байерн Мюнхен“ (и с допълнително заплащане) е предоставен допълнителен тур, наречен „Байерн Ерлебнисвелт“, който ще ви въведе в света на най-успешния германски футболен клуб. Ще се запознаете с удивителната история на отбора, започваща в началото на 20-и век и продължаваща подобаващо през годините, за да се стигне до требъла (спечелване на цели три титли от най-важните първенства в един сезон) през 2013г. Германците са помислили за всичко – „Алианц Арена“ разполага с цели два фен магазина, ресторант за бързо хранене, както и с детски кът и Лего Уърлд за малките.

Как да стигнете до стадион Алианц Арена: „Алианц Арена“ се намира в северната част на Мюнхен, на около 10 км от центъра на града. Той е съвсем близо до магистрали A9 и А99, ако пристигате с кола, ще се ориентирате по пътните табели. Ако използвате градския транспорт пък, най-лесно и бързо ще стигнете до стадиона с метрото. Хванете линия 6 от метростанция “Marienplatz” в стария град в посока „Garching-Hochbrück” и слезте на “Fröttmaning“. Ще ви отнеме около 15 минути.

Цени за посещение на Алианц Арена: Цената на обичайния тур на стадиона е 14 евро за лица над 14 г. (с намаления за деца, ученици, студенти, пенсионери). Билети може да си закупите онлайн, но се продават на касите на стадиона. Цената на комбинирания тур, включващ обиколка на залата на славата на „Байерн Мюнхен“, е 19 евро.

Цени на билетите за мач на Алианц Арена: Ако решите да присъствате на мач на някой от отборите, трябва да знаете следното:

Билети за игра на „Байерн“ може да закупите онлайн или от Центъра за услуги на „Байерн“ в южната част на града. Имайте предвид обаче, че обикновено билетите за техни мачове се изкупуват мигновено и то от носителите на сезонни и членски карти, така че е малко вероятно да се сдобиете с такъв. Цената на билет е според категорията мачове: А мачовете струват между 35 и 70 евро, а Б мачовете са между 30 и 60 евро. Най-нежеланите места, зад двете врати, струват по 15 евро и в двата случая.

Билетите за игра на „Мюнхен 1860“ са доста по-достъпни и като наличност, и като цена. Те могат да се закупят онлайн, по телефона, в билетния център на клуба, във феншопа им в центъра на града или дори пред вратите на стадиона в деня на мач. Цените за билет варират между 20 и 36 евро и 14 евро за правостоящите зад двете врати.

Кога: Обиколки на стадиона с гид се предлагат ежедневно в 11 ч., 13 ч. (тук може да си изберете гид на английски), 15 ч. и 16:30 ч., с изключение в дните на мач. „Байерн Ерлебнисвелт“ отваря врати в 10 ч. сутринта, а последните посетители могат да влязат в 17:15 ч.

Съвет: “Алианц Арена“ се намира сравнително далеч от центъра на града и предлага малко забавления. По-добра идея е да хапнете и пийнете в центъра на Мюнхен, а след това да пристигнете до тук с метрото. Разбира се, наоколо има няколко хотела, ако желаете да останете преди или след мач. По самата магистрала в близост до стадиона може да откриете сравнително добри хотели. Очевидно, имате огромен избор на хостели и хотели в центъра на града, само на 15 минути с метро от „Алианц Арена“.

Домашни любимци не се допускат на стадиона, както и детски колички. За хора с двигателни увреждания има специални турове, тъй като стадионът не е изцяло пригоден за нуждите им.

На стадиона има специални помещения, където може да оставите ненужния си багаж.

Адрес: Werner-Heisenberg-Allee 25, München

Повече информация на официалния сайт на „Алианц Арена“ тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин