30 интригуващи факта за пътуването с влак - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за пътуването с влак
Автор: Елена Исаева

Първото записано пътуване с железопътен транспорт в света е извършено на 27 септември 1825 г. в Англия с помощта на парен локомотив, наречен Locomotion No. 1.

Най-дългата железопътна линия в света е Транссибирската железопътна линия, простираща се на приблизително 5772 мили през Русия, от Москва до Владивосток.

30 интригуващи факта за пътуването с влак
Снимка: pixabay.com

Най-бързият търговски влак в света е Shanghai Maglev, който достига скорост до 267 mph (430 km/h).

Orient Express, луксозна влакова услуга, която придоби известност чрез романа на Агата Кристи, вече не работи като едно непрекъснато пътуване, а предлага различни регионални маршрути.

Тунелът под Ламанша, известен още като Евротунел, свързва Обединеното кралство и Франция, позволявайки пътуване с високоскоростен влак под Ламанша.

Японският Шинкансен, известен още като „влака-стреля“, е първата високоскоростна влакова система в света, въведена през 1964 г.

Glacier Express в Швейцария е един от най-бавните „експресни“ влакове, като отнема около 8 часа, за да измине разстояние от 280 мили.

Venice Simplon-Orient-Express е луксозен влак, който работи по различни маршрути в цяла Европа, предизвиквайки носталгията по класическото пътуване с влак.

Железопътната система в Индия е една от най-големите в света, с над 67 000 мили коловози и повече от 8000 гари.

Швейцарската железопътна система е известна със своята точност, със средно закъснение от само няколко секунди.

Най-високата железопътна гара в света е гара Tanggula в Тибет, Китай, разположена на надморска височина от 16 627 фута (5072 метра).

Най-старата подземна система на метрото в света е лондонското метро, известно като метрото, което отваря врати през 1863 г.

Трансконтиненталната железопътна линия в Съединените щати е завършена на 10 май 1869 г., свързвайки източното и западното крайбрежие и революционизира пътуването в цялата страна.

Indian Pacific е известно пътуване с влак в Австралия, което пресича континента, пътувайки от Сидни до Пърт или обратно.

Най-дългата непрекъсната влакова услуга в света е маршрутът Москва-Пхенян, покриващ разстояние от около 5550 мили.

30 интригуващи факта за пътуването с влак
Снимка: pixabay.com

Хогуортс Експрес, включен в поредицата за Хари Потър, е изобразен от парния влак Jacobite в Шотландия.

Железопътното междурелсие, което е разстоянието между вътрешните страни на релсите, може да варира в целия свят, като най-разпространеното е стандартното междурелсие (4 фута 8,5 инча).

California Zephyr е живописен влак в Съединените щати, който пресича планините Сиера Невада и Скалистите планини.

Проектът Rail Baltica има за цел да свърже балтийските държави (Естония, Латвия и Литва) с европейска железопътна линия със стандартно междурелсие.

Луксозният влак Royal Scotsman предлага пътувания през Шотландските планини, предоставяйки на пътниците спиращи дъха пейзажи и изискани заведения за хранене.

Дворецът на колела е луксозен влак в Индия, който предлага кралско изживяване, демонстрирайки богатото културно наследство на страната.

Tren a las Nubes или „Влакът към облаците“ е известно железопътно пътуване в Аржентина, което се изкачва на надморска височина от над 13 000 фута.

Амбициозният план на Африканския съюз, Африканската интегрирана високоскоростна железопътна мрежа, има за цел да свърже големите африкански градове с високоскоростна железница.

Glacier Express в Швейцария няма тунели, по-дълги от 1 миля, което гарантира, че пътниците могат да се насладят напълно на живописната природа.

Екстериорните снимки на Хогуортс Експрес са заснети в парния влак Jacobite в Шотландия, но вътрешните сцени са създадени в студио.

Калифорнийският високоскоростен железопътен проект има за цел да свърже големите градове в Калифорния с високоскоростна влакова система, намалявайки времето за пътуване и задръстванията.

Rail Pass, като например Eurail Pass в Европа или Japan Rail Pass в Япония, предлага неограничено пътуване с влак в определен регион за определен период от време.

Bernina Express в Швейцария е маршрут, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, който пресича прохода Bernina и предлага зашеметяващи алпийски гледки.

Луксозният Blue Train в Южна Африка предлага пищно изживяване със стаи със самостоятелен санитарен възел, изискана кухня и дори иконом.

 

Индийските железници държат рекорда за провеждане на най-дългия влаков маршрут, покриващ разстояние от приблизително 2812 мили от Дибругарх до Канякумари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин