30 любопитни факта за Сиена - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Сиена
Автор: Елена Исаева

Сиена е очарователен и исторически град, разположен в Тоскана, Италия. Със своята средновековна архитектура, културно значение и оживени традиции, Сиена пленява посетителите от векове. Ето 30 интересни факта за Сиена:

Обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО: Историческият център на Сиена, известен като „Историческият център на Сиена“, е определен като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1995 г.

30 любопитни факта за Сиена
Снимка: pixabay.com

Палио ди Сиена: Палио е известно конно състезание, което се провежда два пъти годишно на Пиаца дел Кампо в Сиена и привлича хиляди зрители. Това е традиция от 17 век.

Уникално оформление на града: Оформлението на Сиена следва отличителна форма на ветрило, центрирана около Пиаца дел Кампо, който е свързан с околните хълмове чрез средновековни улици.

Contrade: Сиена е разделена на 17 района, известни като "contrade", всеки със собствена емблема, цветове и традиции. Конното надбягване Палио включва участието на тези контради.

Черно и бяло: Емблематичните цветове на Сиена са черно и бяло, които представляват двете исторически съперничещи си фракции, гвелфите и гибелините.

Готическа архитектура: Сиена е известна със своята добре запазена средновековна архитектура, особено със своите готически сгради като катедралата в Сиена (Duomo di Siena).

Катедралата в Сиена: Катедралата в Сиена е зашеметяващ шедьовър на италианската готическа архитектура, посветен на Успение Богородично. Фасадата и интериорът му са украсени със сложни скулптури и произведения на изкуството.

Пиаца дел Кампо: Пиаца дел Кампо е главният площад на Сиена и един от най-известните в Италия. Известен е с оформлението си във формата на мида и Torre del Mangia, кула от 14-ти век, предлагаща панорамна гледка към града.

Кулата Mangia: Torre del Mangia е висока 102 метра (334 фута) и някога е била най-високата светска кула в Италия, когато е била построена.

Древен университет: Университетът в Сиена е един от най-старите университети в Италия, датиращ от 1240 г.

Покровител: Света Екатерина от Сиена, известен мистик и покровител на Италия, е родена в Сиена през 1347 г.

Градските стени на Сиена: Средновековните градски стени и порти на Сиена са добре запазени и предлагат поглед към историческите укрепления на града.

30 любопитни факта за Сиена
Снимка: pixabay.com

Етруски произход: Сиена има древни етруски корени, с доказателства за селища, датиращи от 4 век пр.н.е.

Средновековни фонтани: Сиена е известна с красивите си средновековни фонтани, като Fonte Gaia е един от най-забележителните и декоративни.

Музеите на Сиена: Градът е дом на различни музеи, включително Museo Civico, който съхранява важни произведения на изкуството и исторически артефакти.

Сиена и италианският език: Сиенският диалект е повлиял на съвременния италиански език по различни начини.

Исторически библиотеки: Сиена може да се похвали с няколко исторически библиотеки, като Biblioteca Piccolomini, известна с красивите си фрески и древни ръкописи.

Художествено наследство: Сиена е била дом на много известни художници, включително Дучо ди Буонисеня и Амброджо Лоренцети.

Джаз фестивал в Сиена: Градът е домакин на ежегоден джаз фестивал, който привлича музиканти и джаз ентусиасти от цял свят.

Treno Natura: Treno Natura е исторически парен влак, който предлага живописни разходки през живописната тосканска провинция от Сиена.

Enoteca Italiana: Сиена е дом на Enoteca Italiana, престижен винен магазин и музей, посветен на италианските вина.

Тосканска кухня: Сиена е известна със своята вкусна тосканска кухня, включваща ястия като ribollita (зеленчукова супа) и pici (дебела паста).

Древна обществена болница: Санта Мария дела Скала в Сиена е една от най-старите болници в Европа, сега превърната в музей и изложбен център.

Siena International Photography Awards (SIPA): Този престижен фотографски конкурс се провежда всяка година в Сиена.

Крепостта Медичи: Fortezza Medicea е историческа крепост в Сиена, предлагаща панорамна гледка към града.

Тоскански залези: Местоположението на Сиена в провинцията на Тоскана позволява спиращи дъха залези над хълмистите хълмове.

Празник на Свети Йоан Кръстител: Сиена празнува своя покровител, Свети Йоан Кръстител, на 24 юни с различни събития и церемонии.

Място на филма: Живописните улици и историческата архитектура на Сиена са включени в няколко филма и телевизионни предавания.

Джаз университет в Сиена: Градът е дом на престижен джаз университет, привличащ студенти по музика от цял свят.

 

Движение за бавна храна: Сиена участва в движението за бавна храна, насърчавайки местна, устойчива и традиционна кухня и земеделски практики.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин