30 любопитни факта за малкото кралство Тонга - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за малкото кралство Тонга
Автор: Peika.bg
30 любопитни факта за малкото кралство Тонга
Снимка: pixabay

Тонга, официално Кралство Тонга, е островна държава в югозападната част на Тихия океан. Намира се на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Това е единствената островна държава в Тихия океан, която е с непокътната монархия.

Островите са известни с живописни пясъчни плажове, вулканични планини и коралови рифове. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by _TheGraceProject_ (@thegraceproject22)

Нека опознаем тази страна малко по-добре, чрез тези 30 любопитни факта:

1. Тонга е обитаема териротия от около 3000 години. Първите хора, които пристигнали там, били австронезийските народи от културата Лапита, известна със своята изящно украсена керамика.

2. Тонга е единствената монархия в Океания. 

3. Първият крал на Тонга бил известен като Туи Тонга, бил „Ахо’ейту“. Идвайки на власт в средата на 10-ти век, той е първият от почти 40 мъже, които носят титлата.

4. През 1616 г. холандски изследователи стават първите европейци, посетили Тонга. 

5. Между 1773 и 1777 г. известният британски изследовател капитан Джеймс Кук посещава Тонга три пъти.

6. Кук нарича Тонга „приятелските острови“, защото местното население посреща топло него и екипажа му.

7. Тонга е била британски протекторат от 1900 до 1970 г. Въпреки това никога не е била официално колонизирана. Получава пълна независимост през 1970 г.

8. През 1965 г. шест тийнейджъри от Тонга оцеляват в продължение на 15 месеца на отдалечен необитаем остров. Събитието било наречено „Истинският Повелител на мухите“ на бестселъра от 1954 г. на Уилям Голдинг. Наскоро холивудско студио закупи правата да направи филм за това.

9. От 1830-те години нататък мисионерите насочили вождът Тауфа’ахау Тупоу към християнството, който на свой ред обърнал съостровитяните си към тази религия. Днес около 99% от тонганците се идентифицират като християни.

10. Тонга е дълбоко консервативна християнска страна. В неделя не се прави абсолютно нищо, дори развлекателни дейности като плуване се считат за „провокативни“. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gohan (@yguokhianna)

11. Освен това, подходящото облекло е много важно в Тонга. Незаконно е мъже и жени да са разголени на обществено място.

12. Тонга се състои от над 170 острова, разположени в част от Тихия океан, приблизително колкото Япония по площ. 

13. От тези острови само 36 са обитаеми

14. Територията на Тонга пресича Международната линия на датата. Това е меридианът, намиращ се на 180° от Гринуичкия меридиан. Той обозначава смяната на един календарен ден със следващия го. 

15. Поради тази причина, Тонга е една от първите страни, в които идва Новата година. Другите са Самоа и Кирибати. 

16. През 2014 г. нов остров, наречен Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, се образувал във водите на Тонга след изригването на подводен вулкан. 

17. Тонга има само един местен сухоземен бозайник. „Летяща лисица“, голям прилеп с размах на крилата до един метър, който може да се намери само в Тонга.

18. Кралят на Тонга, Тауфаахау Тупоу IV, който управлява от 1965 до 2006 г., беше известен като най-тежкия монарх в света. Той тежеше 210 кг, преди да свали повече от 75 кг.

19. Флагът на Тонга има червен кръст като символ на дълбоко вкоренената християнска религия в страната. Червеното в знамето представлява кръвта, която Исус е пролял при разпятието си, а бялото символизира чистота.

20. На четири от островите на Тонга има активни вулкани, включително остров Тофуа, чийто кратер е пълен с гореща вода.

21. През 2018 г. Тонга беше опустошена от циклона Гита, смятан за най-лошата буря, удряла страната от 60 години. Сградата на парламента на страната беше разрушена от ветрове със скорост над 230 км/ч.

22. Тонга е известна със стотиците си дупки, наречени Mapu’a ‘a Vaea („Свирката на благородниците“). Когато вълните се разбиват в рифа, естествените канали във вулканичната скала, въпросните дупки, изстрелват водата до 30 метра нагоре във въздуха. 

23. През 2004 г. Тонга успешно съди своя придворен шут в американски съд. Шутът похарчил £13 милиона от парите на краля за лоши инвестиции. 

24. Тонга е чудесно място за наблюдение на гърбати китове. Китовете мигрират от Антарктика, за да се размножават в по-топлите води на Тонга от юли до октомври.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Brian Matthews, bwmphoto (@bwmphoto)

25. Тонга е дом на еквивалента на Стоунхендж в Южния Пасифик. Някои археолози казват, че мистериозният Ha'amonga 'a Maui (Бремето на Мауи) е построен от Ту'итатуи, 11-ият Ту'и Тонга, докато други казват, че е построен от древни китайски изследователи.

26. Подобно на много тихоокеански нации, Тонга има една от най-дебелите популации в света. През 2017 г. доклад класира населението на Тонга като 8-та най-затлъстяла нация в света.

27. Боксьорът Паеа Волфграм спечели първия и единствен олимпийски медал на Тонга на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. Той спечели сребърен медал за бокс в супер тежка категория. 

28. На Олимпийските игри в Рио през 2016 г. атлетът от Тонга Пита Тауфатофуа стана известен с това, че наруши официалните правила, като излезе без тениска по време на церемонията по откриването. Снимките станаха много популярни в интернет.

29. Пита Тауфатофуа отново попадна в заглавията на медиите, когато повтори представлението при минусови температури на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Сеул

30. Смята се, че Тонга има най-големия брой мормони на глава от населението. Около 60% от тонганците се считат за мормони.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин