30 любопитни факта за региона Ломбардия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за региона Ломбардия
Автор: Елена Исаева

Ломбардия (Lombardia на италиански) е разнообразен и богат на култура регион, разположен в Северна Италия. Известен е със своите зашеметяващи пейзажи, исторически градове и принос към италианската култура и индустрия. Ето 30 интересни факта за Ломбардия:

Регионална столица: Ломбардия е най-гъсто населеният регион в Италия и Милано (Милано) е регионална столица.

30 любопитни факта за региона Ломбардия
Снимка: pixabay.com

Географско местоположение: Ломбардия е разположена в северната част на Италия, граничеща с Швейцария на север и региони като Пиемонт, Венето и Емилия-Романя.

Икономическа сила: Ломбардия е най-богатият регион в Италия и един от икономически най-развитите региони в Европа. Той допринася значително за БВП на Италия.

Мода и дизайн: Милано, столицата на региона, се счита за столица на модата и дизайна в света. Той е домакин на големи модни събития като Седмицата на модата в Милано.

Миланската катедрала: Дуомо ди Милано е една от най-големите готически катедрали в света и отне почти шест века, за да бъде завършена.

Тайната вечеря: Известният стенопис на Леонардо да Винчи, „Тайната вечеря“, се намира в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано.

30 любопитни факта за региона Ломбардия
Снимка: pixabay.com

Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО: Ломбардия е дом на няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително скалните рисунки във Валкамоника и Сакри Монти (Свещените планини) на Пиемонт и Ломбардия.

Изкуство и култура: Регионът има богато културно наследство и е известен със своето изкуство, музика, опера и литература. Teatro alla Scala в Милано е една от най-известните оперни театри в света.

Езерото Комо: Ломбардия е дом на зашеметяващи езера, включително езерото Комо, популярна дестинация със своята живописна красота и луксозни вили.

Ренесансови градове: Много ломбардски градове, като Мантуа и Кремона, могат да се похвалят с добре запазена ренесансова архитектура и исторически центрове.

Ломбардска кухня: Регионът е известен със своите кулинарни специалитети, включително ризото ала миланезе, оссобуко и известното сирене Горгонзола.

Университет в Павия: Университетът в Павия, основан през 1361 г., е един от най-старите и престижни университети в Италия.

Езерото Маджоре: Друго красиво езеро в Ломбардия е езерото Маджоре, което е известно със своите Боромейски острови и очарователни крайезерни градове.

Картузиански манастир: Certosa di Pavia, зашеметяващ картезиански манастир, е шедьовър на ломбардската ренесансова архитектура.

Винени региони: Ломбардия е известна с производството на вино, като региони като Franciacorta и Valtellina произвеждат висококачествени вина.

Ломбардски диалекти: Ломбардският е отделен диалект, който се говори в региона, заедно с италианския.

Palio di Legnano: Леняно е домакин на Palio di Legnano, историческа възстановка и средновековен фестивал, който се провежда в центъра на града.

Пазаруване от висок клас: Quadrilatero della Moda (Моден четириъгълник) в Милано е известен със своите луксозни бутици и дизайнерски магазини.

Формула 1: Монца, град в Ломбардия, е домакин на състезанието за Голямата награда на Италия във Формула 1 на историческата писта на Формула 1 в Монца.

Културни събития: Милано предлага широка гама от културни събития, включително Международния филмов фестивал в Милано и Седмицата на дизайна в Милано.

Ренесансова музика: Ломбардия изигра значителна роля в развитието на ренесансовата музика, като композитори като Жоскин де През са свързани с региона.

Римските руини на Бреша: Бреша е дом на впечатляващи римски руини, включително римски храм и добре запазен амфитеатър.

Ломбардска кухня: Кухнята на региона включва вкусни ястия като cotoletta alla milanese (паниран телешки котлет) и панетоне, традиционна коледна торта.

Замъкът Сфорца: Замъкът Сфорца в Милано (Castello Sforzesco) е известна забележителност, в която се помещават няколко музея и художествени колекции.

Ски в Алпите: Северна Ломбардия предлага отлични възможности за ски в италианските Алпи, което я прави дестинация за зимни спортове.

Миланското триенале: Миланското триенале е известен музей на дизайна, който е домакин на изложби и събития, свързани с изкуството и дизайна.

Цигулки на Страдивари: Кремона, град в Ломбардия, е известен с историята си на производство на цигулки, като Антонио Страдивари и Джузепе Гуарнери са легендарни лютиери.

Културни фестивали: Ломбардия е домакин на различни културни фестивали, като фестивала на Свети Амвросий в Милано, честващ светеца покровител на града.

Пиаца Дукале във Виджевано: Виджевано е известен с красивия си площад Пиаца Дукале от ренесансовата епоха, зашеметяващ площад, заобиколен от аркади и замък.

 

Италианска автомобилна индустрия: Ломбардия е център на италианската автомобилна индустрия, като компании като Alfa Romeo и Pirelli имат исторически връзки с региона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин