Джиро ди Ломбардия, Италия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Джиро ди Ломбардия, Италия
Автор: Елена Исаева

Ломбардия е един добре известен регион, който се намира в Северна Италия. Той е изключително красив, като почти половината от терторията му е планинска, а останалата част е заета от низини, през които десетки реки си проправят път, образувайки живописни долини.

 

Природата е била щедра към тези места, които са богати и на много езера, някои от които са естествени вододайни източници, а други са създадени по изкуствен начин. Въобще водата тук е в изобилие под една или друга форма. Това е най – развитият регион в Италия в индустриално отношение и с най – големия принос в икономиката и БВП на страната. Тук са съсредоточени основните дейноти в редица отрасли, като индустрия, търговия, финанси. Силно развити са и модата и дизайнът.

Джиро ди Ломбардия, Италия
Снимка: pixabay.com

 

Регионът е много добре развит и в туристическия сектор, милиони туристи целогодишно го посещават. Ломбардийските Алпи предлагат благоприятни условия за зимен туризъм, алпинизъм, тук се намират редица световно известни зимни ски курорта. Изобилието от езера и много добре изградената инфраструктура около тях предоставят възможност във всеки сезон на годината, решилите да ги посетят да имат една незабравима почивка. Със своята древна и богата история регионът има огромно многообразие на исторически, архитектурни и културни паметници на изкуството Това е районът с най – много защитени обекти под егидата на ЮНЕСКО в цяла Италия. Тук влизат: Каменните рисунки във Вал Камоника, Доминиканската църква и манастир „Санта Мария деле Грацие“ с „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Милано, свещените планини на Пиемонт и Ломбардия и още редица други.

Джиро ди Ломбардия, Италия
Снимка: pixabay.com

В едно от най – красивите може би места в цяла Италия се организира ежегодна колоездачна обиколка, така нареченото Джиро ди Ломбардия. Трасето е дълго около 230 км. и преминава в обиколка около езерото Комо. За първи път е организирана през 1905 г. Маршрутът преминава през алпийските подножия, които обргаждат самото езеро, като в по – късните години в началото на 20 век е включено и изкачването на Беладжо, откъдето се откриват едни от най – красивите гледки в света. Участие в това състезание вземат едни от най – добрите световни колоездачи. Вълнението е голямо и от страна на състезателите, както и за самата публика. За този колоездачен тур подготовката е почти целогодишна. Изисква се наистина много голяма физическа издръжливост и умения за справяне с височинното изкачване. В края на сезона, в края на месец октомври всички места за настаняване в района на езерото Комо са заети, изключително трудно е да се намерят свободни стаи, за това, ако решите да отидете точно тогава, ще ви е необходима резервация от много по – рано. Всяка секунда от това състезание носи адреналин и си заслужава да бъдея видяна и изживяна.

Джиро ди Ломбардия, Италия
Снимка: pixabay.com

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин