30 невероятни факта за Саудитска Арабия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 невероятни факта за Саудитска Арабия
Автор: Елена Исаева

Саудитска Арабия се намира на Арабския полуостров в Близкия изток, граничи с Йордания, Ирак, Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Оман и Йемен.

Столица: Столицата на Саудитска Арабия е Рияд.

30 невероятни факта за Саудитска Арабия
Снимка: pixabay.com

Официален език: Арабският е официалният език на Саудитска Арабия.

Валута: Валутата, използвана в Саудитска Арабия, е саудитски риал (SAR).

Религия: Ислямът е официалната религия и по-голямата част от населението са мюсюлмани сунити. Двата най-свещени града в исляма, Мека и Медина, са в Саудитска Арабия.

Пазител на двете свещени джамии: Кралят на Саудитска Арабия често е наричан Пазител на двете свещени джамии, което отразява значението на страната в исляма.

Петролни резерви: Саудитска Арабия има вторите по големина в света доказани петролни запаси, което я прави водещ световен износител на петрол.

Saudi Aramco: Националната петролна компания на Саудитска Арабия, Saudi Aramco, е една от най-големите и най-ценните компании в света.

Пустинен пейзаж: Голяма част от Саудитска Арабия е покрита с пустини, включително Руб ал Хали, известен също като Празния квартал, който е най-голямата непрекъсната пясъчна пустиня в света.

Най-голямата пясъчна пустиня в света: Празният квартал обхваща части от Саудитска Арабия, Оман, Обединените арабски емирства и Йемен.

Червено море и Арабски залив: Саудитска Арабия има брегови линии както по Червено море, така и по Арабския залив.

Визия 2030: Саудитска Арабия стартира Визия 2030, цялостен план за диверсификация на икономиката си и намаляване на зависимостта от приходите от петрол.

Династия Ал Сауд: Управляващото семейство в Саудитска Арабия е династията Ал Сауд и страната е кръстена на нея.

Мека и Медина: Мека е родното място на пророка Мохамед и най-свещеният град в исляма. Медина е вторият най-свещен град.

Хадж поклонение: Всяка година милиони мюсюлмани от цял свят пътуват до Мека, за да извършат хадж поклонение.

Отменена забраната за шофиране на жени: През 2018 г. Саудитска Арабия отмени забраната за шофиране на жени, отбелязвайки значителна социална промяна.

Обществено забавление: Саудитска Арабия работи за увеличаване на възможностите за обществено забавление, включително организиране на концерти, филмови прожекции и спортни събития.

Арабски кон: Арабският кон, известен със своята издръжливост и красота, е роден на Арабския полуостров, включително Саудитска Арабия.

Традиционно облекло: Традиционното облекло за саудитските мъже е thobe, докато жените често носят абая и никаб.

Крепостта Ал-Масмак: Разположена в Рияд, крепостта Ал-Масмак е историческо място, изиграло роля в ранната история на кралството.

Експедиции на Rub' al Khali: Празният квартал е бил обект на различни проучвания и експедиции, привличащи авантюристи и изследователи.

Кухня от Саудитска Арабия: Традиционната кухня от Саудитска Арабия включва ястия като Кабса (ястие с ориз с подправки), Шаурма и фурми.

Гмуркане в Червено море: Червено море предлага възможности за гмуркане с шнорхел и гмуркане с живи коралови рифове и морски живот.

Традиционен танц: Ardha е традиционен танц в Саудитска Арабия, често изпълняван при специални поводи и празненства.

Фонтанът на крал Фахд: Разположен в Джеда, фонтанът на крал Фахд е един от най-високите фонтани в света, достигащ височина от около 312 метра (1024 фута).

Национален празник: Саудитска Арабия празнува своя Национален празник на 23 септември, отбелязвайки преименуването на Кралство Неджд и Хиджаз на Кралство Саудитска Арабия през 1932 г.

Обекти на световното наследство: Саудитска Арабия е дом на няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително Мадайн Салех, набатейски археологически обект.

Разнообразни екосистеми: Въпреки преобладаващо сухия климат, Саудитска Арабия има разнообразни екосистеми, включително планини, долини и крайбрежни райони.

Сезонът на Рияд: Сезонът на Рияд е голям развлекателен и културен фестивал, който се провежда в столицата, включващ концерти, представления и събития.

Културни фестивали: Саудитска Арабия е домакин на културни фестивали, като фестивала Janadriyah, за да покаже своето наследство и традиции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин