3 начина да пътувате дългосрочно - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 начина да пътувате дългосрочно
Автор: Полина Райнова
3 начина да пътувате дългосрочно

10 дни или 2-3 седмици почивка: понякога това ни се струва крайно недостатъчно. Има моменти, в които ни се иска да се отделим от всичко познато за по-дълго време. Да можем да останем насаме със себе си, за да си направим равносметка и да наместим някак разбърканите парченца от пъзела. Или пък просто да се отдадем на първичния си приключенски порив. В тези моменти се нуждаем от едно по-дългосрочно пътешествие, смислено и истинско. Ето няколко начина да пътуваме, без да сме туристи (подходящи предимно за младежи и хора с младежки дух).

1. Стажантска програма

Същността на тези програми е да ви изпратят за няколко месеца (от 2 до 13) на стаж по вашата специалност в чужда страна. Европа, САЩ, Азия и Австралия са континентите, за които има най-много предложения. Това е много добър вариант, ако се чувствате наистина обвързани с това, което правите, и дългосрочното пътуване ви притеснява именно заради раздялата с работата.

Често стажантските програми в чужбина са платени, възможно е да ви покриват разходи за квартира или пътни.

2. Доброволческа програма

Ако пък сте в другата крайност и изобщо не чувствате, че работата или каквото и да било друго от досегашния ви начин на живот ви задържа – тогава може би доброволчеството е вашето решение. Чрез този тип програми имате възможност да посетите екзотични страни като Индия, Коста Рика, Танзания, Перу, Еквадор, Куба, Тайланд. Работата, която можете да вършите, е в няколко основни области: работа с деца и преподаване на език или изкуства, работа по строителни проекти, медицински грижи и опазването на дивата природа. Какъв по-добър начин да посетите остров Галапагос, например? Не като турист, а като човек, който работи в националния парк и помага за поддържането на популацията от слонски костенурки (най-големите живи костенурки на Земята с тегло над 400 кг).

Доброволческите програми са два вида - при едните е нужно да разполагате със собствени средства, с които да покриете престоя си, а при другите получавате безплатно подслон и храна (но не и заплата, все пак е доброволчество). Програмите на Европейската доброволческа служба покриват и 90% от цената на самолетния ви билет.

3. Младежка бригада

Това е може би най-разпространеният вариант. Това е един подходящ (и ефективен начин) да съберете нужния капитал за точка 1 или 2 и да завъртите колелото на промяната. Бригадата рядко може да ви предложи работа конкретно по вашата специалност или лични интереси. Затова пък може да ви отведе на другия край на света за едно лято в Аляска, където да видите Северното сияние. Работа в ресторант, хотелски комплекс, в магазин за сувенири или просто на сладоледен щанд за няколко месеца. А след това? Вие решавате накъде да се отправите. Имате четири опции: Изток, Запад, Север, Юг.

Информация и съдействие за доброволческите програми и стажовете можете да потърсите от Национален център “Европейски младежки програми и инициативи” и програма Младежта в действие. За доброволчески програми в рамките на държавите от ЕС, потърсете информация за Европейската доброволческа служба.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и маршрути! 

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин